lördag, maj 23, 2009

Att vara kock på förskola

Att vara kock på förskola är fantastiskt. Jag har skrivit det många gånger förr, men det finns så otroligt många fördelar med att arbeta på förskola. Jag skulle vilja at ALLA mina kock-kollegor någon gång fick privilegiet att få jobba på förskola ett tag. Och då gärna en förskola som min.

Bland fördelarna finns - förutom arbetstiderna (som ju är oslagbara), friheten och tempot i arbetet - kontakten man får med gästerna. Gästerna är ju framförallt barnen som går på förskolan och det är egentligen dem jag arbetar för, men jag har också en liten grupp stamgäster som jag inte så ofta skriver om - mina kollegor. Personalen på förskolan.

Att vara kock på förskola, vår arbetsplats - där vi ju tillbringar merparten av dygnets vakna timmar handlar ibland om att kunna ta hand om kollegorna för att de skall kunna ta hand om barnen. Att hjälpa någon som inte hunnit med frukost på morgonen att göra en smörgås, att ge någon som ser trött ut ett par snälla ord och kanske en frukt eller en kopp kaffe, att se till att det finns tevatten och kaffe för de som har raster, att kanske be någon provsmaka något som man tycker är gott, bara för att visa lite omsorg.

Att vara kock på förskola handlar också om att vara "chefen i köket" och köket är - precis som i alla andra sammanhang där det finns ett kök - "hemmets hjärta". Det betyder att man ibland är allas om inte psykolog eller biktfader så i alla fall kompis, kollega och - när det behövs - axel att gråta ut mot. Lite som en bartender, kanske? :-) Det är ju så att man oftast är den person som alla under en arbetsdag hinner träffa någon gång.

Och att köket alltid känns som om det är öppet. Oavsett om det är för att värma sig en kulen, mulen, gråkall dag. Om att det är för att få en smörgås, ett smakprov, en kopp kaffe eller bara en kort pratstund.

Att jobba i "hemmets hjärta" blir således ett arbete som ibland, när det görs rätt, kräver en hel del eget hjärta - engagemang både i matlagningen och i att vara en del av laget på en förskola.

Och det är världens bästa jobb!

8 kommentarer:

Anonym sa...

den bästa kocken finns på mitt jobb!( du Jesper!) man behöver aldrig gå från jobbet hunrig! då måste man vara sjuk isåfall ;)
mvh H

Jesper sa...

H: Tack - det värmer.

Jessica sa...

Åh, vilket underbart inlägg! Jag är förskollärare och på min förskola får vi mat från en skola som ligger intill. Det innebär pulvermos, mamma scans köttbullar, sås gjord på pulver och vatten osv. Inte det minsta rolig mat faktiskt. Jag blir riktigt avundsjuk på dina kollegor... Det ideala vore ju att alla förskolor har sitt eget kök och maten lagas från grunden på lokala och ekologiska varor men det lär väl tyvärr aldrig hända inom den kommunala förskolan.

Jesper sa...

Jessica: Nej, tyvärr har ju många kommuner (och stadsdelsförvaltningar) i stället satsat på centralisering. Just vi är ju en kommunal förskola (eller rättare sagt - vi är två, som jag lagar mat till, men köket ligger i den ena). Och det verkar funka - än så länge. Jag önskar att det funnits fler förskolor där kommunen vågade satsa, och faktiskt ställa krav på att det fanns engagerade kockar som lagade mat, från grunden, lokalt på varje enhet! Bra rutet! Och tack.

Annika sa...

Vi hade en helt fantastisk kock på barnens förskola - inna förskolan blev uppeldad. Nu är barnen i provisoriska lokaler sedan över ett år, och får halvkass mat levererad från ett kök io andra änden av stan :(.
Maten är inte så värst populär hos vare sig barnen eller personalen - men den värstaär att den levereras i kantiner strax efter kl 09.00 på morgonen, och sedan står i två timmar innan barnen äter.
Jag kan bara drömma om ett sådan scenario som det du beskriver - med en sådan kock som du i ett förskolekök.

KARLAVAGNEN sa...

Åh vad gott det ser ut. Som sagt... Du borde jobba i Spanien. Tycker jag.

Jesper sa...

Annika: Det låter för hemskt! Med flera timmar i värmeskåp blir ju det ju inte mycket vitaminer och näring kvar i maten! Vad säger Ert föräldraråd/föräldragrupp om maten? Kan ni inte vara med och påverka vad för mat som förskolan serverar?

Karlavagnen: Ok. Hjälper du mig med boende, jobb och löneförhandlingar - på spanska - då?

Anonym sa...

mm