tisdag, maj 05, 2009

Framgång

Vi hade APT - arbetsplatsträff - ett slags personalmöte igår, på jobbet. På våra APT brukar vi prata om hur vi skall utveckla arbetet med barnen på olika sätt. Det kan vara hur vi kan öka medinflytandet över verksamheten hos små barn, eller hur vi skall arbeta med språkutvecklingen hos barn, eller hur man skall se och/eller upptäcka barn med olika perceptionssvårigheter.

Igår handlade det om hur vi är "goda kollegor" och vi hade alla inför mötet fått i hemläxa att läsa ett kompendioum om "gott medarbetarskap". Det var väldigt roligt och utvecklande och jag lärde mig mycket.

Men så fick jag också ge ett tips till mina kollegor om hur man kan komma ur negativa tankar om arbetet och försöka hitta glädjen i att gå till jobbet:

Jag skall börja att skriva såhär: För att det här skall funka MÅSTE du göra något helt förbjudet i Sverige - du måste våga tycka att något du gör är bra. Eller i alla fall att tillåta dig att bli lite stolt över när du lyckas med något.

Förra året skrev jag i min kalender upp så fort jag gjorde något jag tyckte att jag gjorde bra. Jag gav också - faktiskt - fan i att försöka komma ihåg när jag gjorde bort mig. När jag sedan gick igenom, vid årsskiftet, hur mycket jag jobbat och vad jag hade gjort kunde jag se att jag bara ungefär tio dagar av de jag jobbat INTE hade haft någon form av framgång. Jag kunde se tillbaka på ett nästan löjligt framgångsrikt arbetsår. Och framgång peppar.

Framgång föder framgång, så att säga. Och det var oerhört peppande att läsa om allt jag klarat av! Jag var - utan tvekan (inför mig själv) Sveriges mest framgångsrike förskolekock!

Så - som ett tips, då, till alla lite till mans: bokför dina framgångar. Glöm motgångarna. Gå igenom ibland, när livet känns tungt vad du faktiskt uträttat. Och finn glädjen i att vara en del i en framgångsrik rörelse på jobbet!

--

EDIT: Såg att en annan favoritblogg skrivit om det här idag (och bättre än jag) - 090509

13 kommentarer:

Maria sa...

JÄKLIGT bra skrivet....

Lyxpiraya sa...

Mycket kola ord Jesper !Bra!!

Jesper sa...

Maria och Lyxpiraya: Oj! Tack! *rodnar*

Petra sa...

Är väldigt nyfiken på kompendiet - precis vad som behövs hos oss.

KARLAVAGNEN sa...

Väldigt bra skrivet. Jag brukar spara små post-it lappar eller e-mails som jag får ibland med ett tack eller dyl.

Jesper sa...

Karlavagnen: Bra tips, det ska jag också börja göra.

Petra; Vet inte, på rak arm, men ska kolla upp det...

KarinW sa...

Låter som en ovanligt bra APT det där! Måste ju leda arbetet framåt och det är väl själva vitsen!

Jesper sa...

KarinW: Japp. Precis. Men våra APT brukar vara riktigt bra!

Annica sa...

Vilket bra tips! Precis vad jag behövde, faktiskt. Tack!

Jesper sa...

Annica: Vad bra!

Lisa sa...

Vad du är fin! mer krubb åt folket!

Petra sa...

Tack!

Jesper sa...

Lisa: Tack. Du är inte så dum, du heller! :-) *kindpuss*