tisdag, februari 14, 2012

Senaps- och ostgratinerad fisk med örtfrastäcke

En liten fiskrätt från jobbet idag: som sådan bli receptet lite storköksaktigt. Please bear with me. Det är ju sådär - ibland blir recept mer av en principskiss eller detaljerad mise-lista än en total vägbeskrivning mellan a och b...

Nåväl. I storkök krävs få och enkla moment, eftersom volymerna är så stora. Att "blecka fisken" tar hemma bokstavligen sekunder. I mitt jobb, med kanske 30 bleck är vi uppe på någon timma innan det är klart. Men ungefär såhär går det till att göra en typisk fiskrätt på jobbet.

1: gör senapssås. Creme fraiche, fransk och svensk senap kokas ihop och smaksätts med citronjuice, granulerad lök, salt, peppar och lite socker.

2: blecka djupfryst fiskfile. Jag använde alaska pollick.

3: ånga av fisken i 7 minuter.

4: under tiden - blanda lite goda örter, ströbröd, riven ost, salt och grovmalen svartpeppar.

5: häll av fisken, så att kokvattnet försvinner.

6: täck fisken med såsen. Täck med ströbrödsblandningen.

7: gratinera i varmluft 200 grader i 10 minuter.

Servera med ris eller kokt potatis. Smaklig måltid!

Det blev - på mitt jobb "jättegott! Fastän det var fisk!"

Bra det!

6 kommentarer:

Ingvor sa...

Verkar jättegott! Det måste jag prova!

Jesper sa...

Ingvor: ja gör det!

örjan sa...

Nästa gång.
Har läst om avrådande ang kokning av senap. (Rekomenderat alternativ-rör i på slutet för bättre smak)

cat sa...

Gott men jag föredrar färsk fisk. För mycket vatten i den frysta.

Jesper sa...

Cat. Jag också! Men jobbandes i kommunalt skolstorkök har jag tyvärr inte några alternativ. Vi kan inte köpa färsk fisk av någon upphandlad leverantör. Tyvärr.

Jesper sa...

Örjan: tack för tipset. Själv brukar jag mer "värma" ihop såsen, och inte koka ihop den ordentligt. Kul att se att du är tillbaka här, och kommenterar! Välkommen tillbaka!