torsdag, februari 16, 2012

Moussaka

Moussaka är grekiskt, har jag lärt mig, och känns "ungefär som lasagne fast med aubergine i stället för pasta". Idag har vi gjort moussaka på jobbet. Fast för att göra den ytterligare lite "matig" blandades auberginen också ut med finskivad potatis.

Till din moussaka hemma gör du precis som du vill med ppotatisen, men nedskalat till något slags hemmakök skulle ett tecept kunna se ut ungefär såhär:

--

Eftersom moussaka är en varvad gratäng med bechamel, köttfärssås och grönsaker har jag beskrivit varje delmoment för sig.

Grönsaker:

Skär 2st aubergine i tunna skivor. Gärna på mandolin om du har en. Lägg skivorna på hushållspapper och salta lätt. Auberginen kommer då att släppa vätska och bli lite brun i färgen. Det ser just nu inte så aptitligt ut, men det blir gott! Lita på mig!
5 medelstora potatisar av fast sort skalas och skivas sedan tunt.

Köttfärssås:

500 gram köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1 burk goda kriossade tomater
1 tsk timjan
1 tsk kanel
1 tsk "brödkryddor"
1 tsk spiskummin
Salt och svartpeppar efter behag

Tärna löken fint och fräs i en kastrull ett litet tag i lite olja.
Bryn köttfärsen i kastrullen. Rör gärna i den då och då för att undvika klumpar.
Salta och peppra. Finhacka vitlöken och låt svetta tillsammans med köttfärsen ett litet tag.

Tillsätt de övriga ingidienserna och låt puttra ihop lite. Stäng sedan av värmen på spisen.

Sätt nu på ugnen 180 grader.

Bechamel:

50 g smör
1/2 dl vetemjöl
3 -5 dl mjölk

Gör såhär: smält smör i medelvarm kastrull. Tillsätt mjölet, under vispning när smöret smält. Tillsätt mjölken. Börja med tre dl. Vispa nu såsen jämn under uppkok, blir den för tjock kan den spädas med ytterligare mjölk vartefter. När såsen kokat upp tjocknar den snabbt. Ta från plattan och låt svalna lite.

Nu: varva! Lägg ett lager potatis (eller aubergine) i botten. Så ett lager köttfärssås, lite bechamel, ett lager grönsaker osv, i en ugnsfast form tills du har några milimeter kvar till kanten. Toppa hela härligheten med riven ost ifall du vill och gratinera i ugnen i sisådär 40-50 minuter.

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

örjan sa...

Månget grekiskt recept på moussaka innehåller skivad potatis.

Jesper sa...

Örjan: Tack för den informationen. Då känner jag mig genast lite mindre o-autentisk i mitt recept! :-)