söndag, februari 26, 2012

Burgare och borgare

Hmm. Mat och politik. Det känns alltid konstigt att skriva om. Samtidigt känns det viktigt eftersom så mycket i vår vardag kretsar just kring mat? Och inte sällan, numer, styrs vad vi har påtallriken just av politiska beslut...

Läser en intressant debattartikel i Aftonbladet idag om det intima samarbetet mellan moderaterna och snabbmatsjätten McDonald's.

Blir först lite skrämd. Sedan förbannad. Men faktiskt mest på skribenten. För såhär ser jag på saken: McDonald's är ett oerhört framgångsrikt föreyag. Och en av de största arbetsgivarna inom restaurangbranchen. Det kan man tycka vad man vill om. Men så är det.

Moderaterna är det parti som tydligast drivit linjen att sysselsätta fler i restaurangbranchen. Det har man gjort bl.a. genom att för några veckor sedan göra det enklare för oss alla i branchen att göra rätt och sänka restaurangmatsmomsen.

Är det jättekonstigt att moderaterna vill ta upp just McDonald's som gott exempel? De är ju störst! Om man pekar på dem kanske andra tar efter för att bli lika framgångsrika?!

Är det jättekonstigt att McDonald's på sina brickunderlägg skriver om moderaterna? De politiska frågor som berört McDonald's har ju framförallt drivits av dem. Hade man t.ex. fått sänkt moms villkorat av miljöpartiet ifall man hade serverat mer kravmärkt mat hade givetvis McD berättat om det?!

Problemet, tycker jag, är att inte fler politiska partier engagerar sig i direkta måltidsfrågor. Gjorde man det skulle man ju kunna påverka. Både vad vi äter, vilka och hur många som lagar det, och vad som i slutet hamnar på McDonald's brickunderlägg. Både vad som står där och vad som faktiskt serveras?

Själv är jag inte så jätteförtjust i McD. Jag gillar inte deras pommes, bl.a men de kan en grej, och det är att anpassa sig till nya villkor påsina lokala marknader. Mer än alla som högljutt höjer brösttoner över dem.

Vad tycker ni?

Inga kommentarer: