Firade som jag skrivit tidigare nyår hos mor och far. Mamma - som är och alltid under mitt yrkesverksamma liv som kock har varit - min största inspiration i köket och jag skulle laga middag tillsammans. Det blev följande lilla enkla meny:
--
Förrätt:
"Chips med dip" - chips av parmaskinka serverade med färska fikon och dip på creme fraiche med timjan, citron och karl-johansvamp
Varmrätt:
Gös i grädde med västerbottenost och pressad potatis
Dessert:
Mintchokladmousse à la Andersson Clan
--
Så hur gör man all den här maten? Jag hade tyvärr ingen kamera med mig och kunde inte dokumentera det hela bättre än såhär, men här kommer i alla fall recepten. Och som ni märker går det undan! Gott, lite lyxigt, men inte alls svårt eller tillkrånglat. Bara bra mat som gör att man får mer tid tillsammans med gästerna och mindre tid i köket. Eftersom vi var tre härom kvällen kommer recepten räknade i tre portioner.
Förrätten då?
1 paket god parmaskinka, gärna utan så mycket fett
Några fina färska fikon
1 burk arla Creme Fraiche Gourmet med timjan, citron och Karl-Johan
Rosta parmaskinkan i mitten av ugnen på en plåt med bakplåtspapper, i sisådär 10 minuter, på 200 grader. Ta fram och låt svalna.
Skär fikonen i vackra fjärdedelar.
Lägg upp creme fraichen snyggt. Dekorera möjligen med t.ex. färsk gräslök, någon timjanskvist eller basilikatopp... Servera med något gott rött vin. Barolo, kanske?
Varmrätten:
500g gösfile, bendragen
2 dl? vispgrädde (så att det täcker fileerna)
En rejäl näve riven västerbottenost
30 skalade stora räkor
6 medelstora potatisar, mjölig sort
½ purjolök, både vitt och grönt
Salt
Vitpeppar
Cayennepeppar
Potatisen kokas i rikligt saltat vatten tills den är mjuk, och pressas sedan och dekoreras med purjolök hackad till mikroskopiska bitar (brunoise), eller "damm" som vi säger på svenska.
Salta och peppra gösen ordentligt och lägg i en ugnsfast form
Slå grädden över och pudra lätt med cayennepeppar
Täck gratängen med västerbottenost och gratinera i mitten av ugnen på 180 grader i kanske 20 minuter, eller tills gratängen fått en vacker färg.
Dekorera med räkorna.
Desserten: (som fått sitt namn efter far, som envisas med att ha klan-tartan från Andersson Clan, han heter ju Andersson, på slipsen vid högtidligare tillfällen)
1½ dl grädde
60 g mörk god choklad (70%) för matlagning
3 st after eight
Måtta upp 1 dl grädde i en bunke och vispa fluffigt, men inte för hårt. Det skall vara fast, men fortfarande mjukt. Inte som till gräddtårta...
Ta sedan chokladen och krossa den och after eight i den halva dl grädde som är kvar. Smält chokladen på svag värme på spisen, under omrörning.
Låt chokladen svalna av, så att grädden inte smälter när du vänder ihop moussen.
Vänd ihop moussen med en slickepott. Blir den lite randig är det bara vackert. Måtta upp moussen i coupeglas och låt stå i kylskåp till servering. Dekorera gärna med en myntakvist, eller citronmeliss, lite hackad choklad eller kanske en apelsinklyfta?
Dagens serveringstips - till chokladmoussen drack vi ett cypriotiskt dessertvin, som jag verkligen kan rekommendera till just choklad i allmänhet och till chokladmousse (med den lena gräddiga konsistensen) i synnerhet: St. John Commandaria Testa det!
Och med det - god fortsättning, allihop, på det nya året! Har någon av Er förresten avgett något slags nyårslöfte?
fredag, januari 02, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Inga nyårslöften här. Det är väl det som är löftet, att det aldrig blir något nyårslöfte.
Dina "chips" och dipp låter himla lätt och gott!
God fortsättning på det nya året!
Lät som en smarrig kväll det där! Nyårslöftet i år är nog att gå upp några kilon. Ja du läste rätt!
Jessika: Det låter sunt!
KarinW: Mmm. Det är väldigt gott. Och tack detsamma.
Anna: Det var helt ok. Och det där med att gå upp några kilo låter.... .. . . sunt. Bra löfte!
Åh vad gott det lät. Inga nyårslöften här.
Tänkte försöka toppa shape:en lite i år. Klyschigt, jag vet, men är det inte hela idén med nyårslöften?
God mat! Har gjort liknande sådana chips tidigare, men vi hade pepparrot i vår dip, vilket också var väldigt gott.
Karlavagnen: Bra. Nyårslöften är... ... svåra. :-)
Mackan: Oh? Och hur tänker du gå tillväga?
Det låter jättegott med pepparrot också!
Äta smartare. Träna mer. Typ så.
Idag blev det dock pytt. Nu är dock snart frysen tom, så då blir det att börja på ny kula med lite bättre grejer. Har dock svårt att slänga käk.
Gårdagens löpningspass var för övrigt rätt skönt när man väl kom igång. 1 minus, 10 m/s vind och solsken. Kallt som sjutton till en början, men när man joggat sig varm var det nästan skönt att köra lite backträning/intervall. Nästan.
OK, jag ljuger, det var inte alls skönt men det var i alla fall typ bra. Att komma hem, ställa sig i duschen och sedan torka sig med uppvärmd handduk var dock skönt på riktigt.
Ätregler, dårå - minst ett halvkilo grönsaker om dagen. 4 mål. Fettsnåla proteiner i alla mål. Försök att köra mer baljväxter och fröer och mindre potatis, pasta och vanligt ris.
Får se hur länge det håller. Nu ska jag göra linsgryta...
Åh gös vad gott! I höstas gjorde jag en underbar gul paprikasås till. Tyckte det lät väldigt skumt först men himmel så god den var. Får nog leta efter lite gös, inte lätt här i obygden.
Mackan: Oj. Vem är du och var är min bror?! :-)
Annamaria: Ja, det är jättegott med gös. Paprikasås till måste jag testa! Kul att se dig här, igen, förresten!
Skicka en kommentar