fredag, januari 23, 2009

Matuppror: Fet mjölk och smör på mackorna till barnen!

Den fantastiska LCHF-matbloggen Kostdoktorn har under veckan skrivit flera inlägg om bl.a. fetthalten i mjölkprodukter till barn.

Idag skriver kostdoktorn om en protest som tydligen tagit sin start i Haparanda, där man nu samlar in namnunderskrifter till skolminister Björklund, för att han skall ligga på om mer fett i mjölkprodukterna i skolmaten.

Det skall bli intressant att se var det här slutar?!

--

EDIT: 20090124 09:43

Ser nu att även Lagers Tabberas har skrivit lite i ämnet. Ni som inte läser Lager än - gör det!

5 kommentarer:

kristin sa...

Att det ens ska vara omdebatterat! Man blir matt, gick hos en av Sveriges bästa dietister, Gisela van der Ster, som sa att 'fet' mjölk faktiskt är 97% fettfri...

Jesper sa...

Kristin: Mmm. Klokt.

Annika sa...

Jag känner mig maktlös. Höll på att smälla av i höstas, då vi för första gången fick skriftlig information om att baernen serveras lättmargarin och lättmjölk på förskolan, med motiveringen att det är enligt Socialstyrelsens rekommendationer.
Hemma kör vi med gammaldags mjölk, smör, Bregott, olivolja, ekologisk naturell yoghurt med 83,8-45% fett, vispgrädde....och mina barn är minst sagt slanka.
När skall Sopcialstyrelsen krypa till korset?!

Annika sa...

NU blev det lite tokigt ;), 3,8-4,5 % fett skulla det vara.

Jesper sa...

Annika: Trro inte att det är socialstyrelsen, utan livsmedelsverket du menar, men ja - det känns som att det är dags att i alla fall se över kostråden för barn som växer och titta på samband mellan fett, motion, lightprodukter, tillsatser, fetma och ohälsa hos barn. Jag tror själv kanske inte att livsmedelsverkets rekommendationer har ändrat sig i takt med övrig forsknings. Och det är synd.