måndag, april 09, 2007

Påskmat och påskris

Följande, lilla söta påskhälsning kom i mailen härom dagen. Tyckte den var lite kul, så jag lägger upp den här...Själv har jag faktiskt inte ätit något ris alls i helgen. Långfredagen - eftertankens dag - tillbringades i stillet i hemmet. Då det ju talas om lamm och ägg i påsktid, men jag inte ville laga något speciellt blev det merguez och äggröra, med lite stekt potatis och gräslök till kvällen. Lunchen var som vanligt på långfredag "sill och potatis".

Påskafton brukar normalt sett vara aftonen då man äter något lätt till lunch (gärna typ gravad lax eller något) och sedan något med lamm på kvällen. Så blev det inte riktigt i år. En Onkel till Fru Värn fyllde 50, så påskaftonen tillbringades åkandes till och deltagandes i festiviteter i Gävle. Smörgåstårta, sju sorters kakor, tårta... Ni hajar. Förresten - att vara make, och familjefar - vid sådana här tillfällen betyder att "andra rundan" liksom löser sig automagiskt, varesig man vill det eller inte. Man får helt enkelt ett antal tallrikar med halväten smörgåstårta, kakdelar, bullar och slutligen tårta tillstucket sig under förevändningen att det är pinsamt att kasta mat. "Ja - för det är ju inte pinsamt att sitta och käka dubbelt så mycket som alla andra, och goffa i sig en massa rester?"

Påskdagen började i jubilarens hem, med en god frukost. Jag gillar att fixa frukost sådär, när det finns tid. Att sedan äta i lugn och ro, med en skål yoghurt, lite kaffe, ett glas juice, och ägg. Det är lyx med ägg till frukost.

Till lunch gjordes någo slags "påskbord". Jag hjälpte mor i huset med att göra en ugnsomelett och svamp stuvning, göra gubbröra, griljera en skinka och sedan steka till och värma den övriga varma maten, och lägga upp alla kallrätter, så att det såg snyggt ut. Inalles 22 pers. Trevligt och mysigt.

Idag hade vi köttgryta till lunch. Det var rea på någon slags grytvitar för någon vecka sedan och vi preppade dem i förra veckan och hade i frysen. Det blev väldigt gott, men s å älskar jag ju också gryta.

Och till sist blev det - äntligen - lammstek, ikväll. Med ugnsrostade rotsaker och en skysås. Det blev jätegott!

---

Men påsk är också en högtid då vi påminns om straff och dom, genom riset vi tar in. Påskens budskap är ett om törnen, piskrapp och död. Och det är inte utan att man själv vill ta tillfället i akt och dela ut lite ris...

Jag har sedan förra veckan läst i bl.a. sydsvenskan och SvD om "kristofobin" i Sverige. Jag är inte säker på att jag håller med, men en artikel som fått väldigt mycket uppmärksamhethar varit debatten angående Scandic hotels och deras beslut att ta bort Gideonitbiblarna ur nattduksbord och skrivbordslådor.

En sammanfattning finns bl.a här. Polaren Manne har skrivit en massa om det här på sin blogg och han har tydligen fått massor av uppmärksamhet kring det. Mer än vad jag förstår. Faktiskt. För även om Manne gjort ett bra jobb i att lyfta frågan kan jag tycka att det är att - faktiskt - göra en rätt ful höna av en liten fjäder, i den här debatten.

Dessutom - som kock - har jag andra argument att ta till här. Scandic vill alltså "av hänsyn till andra religioner" inte ha kvar Biblar i sina hotellrum. Samma scandic som serverar biff i matsalen (vilket ju hinduer skulle kunna uppfatta som stötande), fläsk (som judar och muslimer tycker är stötande), räkor och skaldjur (som judar tycker är stötande etc.

Man väljer också att göra det här efter ett (1!) klagomål från en som känt sig "kränkt" i sin personliga tro, nämligen en medlem i föreningen "humanisterna" som alltså är ateistiska. Att då snacka om "respekt för andra religioner" tycker jag är lite... fjantigt.

Manne och andra kristna har framförallt tagit upp det bisarra i att man - i det fall att man tycker sig behöva någon slags andlig spis gå till receptionen för att fråga om en Bibel, eller en koran, eller något, medan man t.ex. kan bli serverad porr i hotellrummet, utan att behöva fråga om det. En - i och för sig intressant och i sanning adekvat frågeställning...

MEN (som alla här satt och kände att det skulle komma)

grejen är att Scandic kanske inte gör det här för att man är "kristofobisk" så mycket som att man helt enkelt inte har några ekonomiska incitament till att ha kvar biblarna på rummet? Man gör liksom ingen deg på att de ligger där...

Och oavsett om jag har rätt, eller Manne, eller någon annan - JA, Scandic skall stå där med skammen vid pålen, piskas till skum på Kalmar Stortorg med en bund ljummen spaghetti, för sin dubbelmoral MEN de är inte värda ALL uppmärksamhet i ALLA blogposter som Manne, eller andra skriver intill tidens ände för det. Det är liksom "synd på så rara ärtor", kan jag tycka.

Manne kan ju skriva. Och han har visat att han kan out-scoopa vilken erkänd nöjesjournalist som helst. Så VARFÖR den tjatiga tonen?

Så...

Nu tänker jag skita i "Scandic-affären" ett tag och i stället fundera på viktigare saker - som fler recept på anjovis, t.ex. Jag får väldigt få bidrag i tävlingen, kära vänner...

6 kommentarer:

Omar Ud-Din sa...

Ooh, smörgåstårta! Läste just igår om mannen bakom tårtan... Lär säljas runt 10 000st/år och då har karln ändå inget "patent" på grejen.
(http://www.wedemarks.se/Smorgaskallaren/Smorgaskallare.htm)

Emanuel Karlsten sa...

Hmm.. hänger inte riktigt med i hur du resonerar. Jag tycker inte att detta är att "kasta några pärlor till...ingenting". Tvärtom. Det känns viktigt att agera. Inte bara "scoopa" om Tomas Andersson Wij eller dra brallorna av nån trött aftonbladetreporter.

Hellre manar jag upp till kamp än intar min passiva plats i ledet.

Hur skulle jag gjort, tycker du? Kolla för övrigt min senaste bloggpost, där jag försöker förtydliga mig en aning.

Jesper sa...

Jag har läst ditt senaste inlägg och det blev klarare.

Läste också länken du gav till Mackans inlägg och den tyckte jag också - som någon slags "alternativ" var rätt bra.

Jag vet inte riktigt vad man skall göra åt saken, egentligen, för - om det är som JAG tror finns det inga ekonomiska skäl för Scandic att göra något. Jag tror - emellertid - att mackans "En bibel och en omelett, tack" skulle funka rätt snabbt.

Jag tror också att om man som någon kristen organisation skulle "hyra rum av Scandic" och då ha som krav att Biblar fanns på alla rum - man skulle få det. Eller om man gjorde någon slags "vad skall ni ha för att ha kvar biblarna i rummen"-deal med dem...

Jag tycker - som jag skriver - att du gör ett bra jobb och att du väckt en fråga som i och för sig är viktig, men jag är inte säker på att den är värd massor av fler bloggposter - OM man inte vill vara "Killen som tjatar om Biblar på hotellen" för all framtid.

Jag köper läget att man "vill göra något". Jag vill också göra något. Jag har skrivit till Scandic själv, fast med mina argument. Jag tycker nämligen OCKSÅ att det är en himla dubbelmoral att ta bort biblarna ur rummen av någon slags "respekt för alla religioner". Inte minst för att den enda som anmält att de känner sig kränkt av en Bibel är uttalat ateistisk.

Så - för att svara på din fråga - jag vet inte, egentligen. Jag tyckte ditt senaste inlägg klargjorde en del. Jag tycte Mackans förslag var bra. jag tror (tyvärr) inte att man uppnår så mycket genom att klaga, men att det finns någon slags tanke om "ekonomisk rimlighet" i sådana här beslut.

Typ så.

Rutan sa...

Det känns som om jag ligger bra till i tävlingen. Jag kan bidra med fler recept. Hur länge håller den på?

Jesper sa...

Tävlingen håller på till den 21:e.

... och ja - med tanke på att du är den som lämnat in något bidrag ligger du rätt bra till! :-)

Ingvor sa...

Förutom tidigare lämnade recept, så måste jag bidra med ett intressant förslag som jag hittade i Hemmets kokbok från 1957 (50 år gammal alltså)

Varm ansjovissmörgås för 6 personer

* 6 stora skivor vitt bröd
* 3 mak smör
* 18 ansjovisfiléer
* 6 ägg

Smöret bredes på brödet och ansjovisfiléerna lägges på smörgåsen. Äggvitor och gulor skiljes försiktigt så att gulorna ej går sönder. Dessa får ligga kvar i skalen tills vidare. Vitan vispas till hårt skum och spritsas i krans på smörgåsen, gulan lägges i mitten, och smörgåsarna sättes in i varm ugn några minuter tills äggen stannat. Serveras omedelbart!

Jag tror att varm ugn är ca 250 grader. Värt att prova?