fredag, april 13, 2007

Anjovistävlingen såhär långt.

Anjovistävlingen fortsätter, i sitt lagom höga tempo. Av någon anledning får jag bara recept från damer. Jag oroar mig (nästan inte alls - egentligen, men det ser bra ut i skrift) över om jag, som ju gillar anjovis, egentligen är lite tjejig?

Eller är det bara så att anjovis helt enkelt är en sådan fin gourmetingrediens att den bara kan hanteras av den kulinariska eliten i samhället - mammorna? Ni vet - "mammas mat" är alltid bäst. Vem man än frågar.

Nåväl. Det är ju en vecka kvar på tävlingen, så det hinner ju komma in fler bidrag. Hoppas jag, för det är kul att läsa Era recept kring anjovis.

Den första att lämna in recept var Rutan med sina anjovisbullar, som fick trängas på samma blogginläggsida som det något mindre alldagliga receptet "stuvad kalvhjärna". (!)

Ett bidrag som - återigen - bekräftar min teori om att det är mammors mat som är bäst kommer från bloggen "Mormors mat" - mer matmamma blir det ju inte än att vara mammas mamma:

Kinnas oxrullader


Ingvor - som inte bloggar, lämnade in två recept, en förrätt och en varmrätt och aspirerar således på titeln "tävlingens söndagsmiddag":


En favoritförrätt som fallit i glömska kommer här:

* mörkt bröd, typ danskt rågbröd ev kavring i tunna skivor
* riktigt finhackad röd lök
* ansjovis
* råa ägg

- smöra brödet och doppa det sedan upp och ner i löken så att den täcker
- dela ansjovisfiléer och lägg i en tunn rund ring på löken
- knäck ett ägg och låt en hel gula glida ner mitt i ringen
- mal över lite svartpeppar

Servera på lite grönsallad.
Jättegott!!

Till varmrätt kan vi ta Fylld lövbiff:

* ca 500 g lövbiff (4 pers)
* gul lök ett par stycken
* persilja
* 1 burk ansjovisfiléer

Hacka löken, persilja och ansjovis och blanda till en röra.Spadet ställer du undan till såsen.

Lägg en klick på varje biff och vik sedan ihop dom och sätt i en tandpetare så de håller ihop.
Salta och peppra på köttet och stek i lite smör några minuter på varje sida.
Blanda spadet från ansjovisen med 2-3 dl mellangrädde (eller vispgrädde) och låt 1-2 msk svart vinbärsgelé smälta ner i såsen som hälls i stekpannan bredvid köttet.
Låt sedan alltihop småputtra 15-20 minuter tills såsen kokat ihop något. (under ett lock).
Servera med potatis och några goda grönsaker, t ex små späda kokta morötter och/eller sockerärtor.
Har du ingen gelé hemma kan du säkert ta outspädd saft i stället.

3 kommentarer:

Rutan sa...

Vi kan ansjovisrecept därför att vi vet att det blir så väldigt uppskattat av herrar.

Ingvor sa...

Det finns ytterligare ett recept i bloggen om påskris och påskmat från den 9 april. Kolla där!

Mackan sa...

Eh... Känner mig helt otroligt division två med mitt enda (?!) ansjovisrecept - Janssons frestelse (enligt mig då):

Potatis (okokt, finstrimlad) varvas med lök (finstrimlad) och finhackade ansjovisfiléer i en (smord, eller teflon-) ugnsfast form.

Häll över grädde. (Typ 2 dl till en rejäl form. Man kan göra med gräddmjölk också...).

Salta och peppra. Men ta det lugnt med saltet - ansjovis och spad är salt i sig själv.
Häll över (önskad mängd av) ansjovisspadet, strö ströbröd över och hyvla smör över det hela.

Grädda på 225 grader 45-60 minuter (tills potatisen är färdig och allt fått en vacker färg). Eventuellt kan man skydda ytan genom att täcka över med alu-folie sista stunden i ugnen, men det ser man på färgen. (Och det beror på ugnen...)