måndag, mars 05, 2012

Transfetter i mat borde förbjudas

Det kommer fler och fler studier om att de transfetter som vanligen och storligen finns i fabriksprocessade livsmedel och margarin kan ge en högre risk för stroke och olika hjärtoroblem. DNs vetenskapsredaktör Karin Bojs uttryckte i en intervju härom dagen på frågan om hon var överraskad av de nya rönen:


– Nej, det är tydilgt visat i tidigare studier att transfett höjer risken för hjärt- och kärlsjukdom. Men Women's Health Initiative, WHI, är en sällsynt stor och välgjord studie som ytterligare bekräftar riskerna med transfett. Bättre bevis än så här kan man inte få. Visserligen är industriellt framställt transfett inte så vanligt längre i Sverige, men för mig är det en gåta att det inte är helt förbjudet.


Intervjun i sin helhet kan läsas här. och rubriken säger allt tycker jag - "transfetter borde redan vara förbjudna".

Jag hittade förresten, för ett tag sedan, den här gamla bilden (hos kostdoktorn tror jag) från en lite oskyldigare tid, då naturligt fett var det enda som gällde, och innan vi hade epidemiska proportioner på problemen med hjärt- och kärlsjukdomar och stroke. Den tycker jag är lite gullig. Så den får hänga med här i det här inlägget för att lysa upp det lite...

2 kommentarer:

Jessica sa...

Fast livsmedelsverket har ju bestämt att det inte är farligt. Eller lika farligt som mättade fetter i såna fall. Fast så håller ju livsmedelsverket på med livsmedel, vi andra äter mat.

Jesper sa...

Jessica: precis. :-)