måndag, augusti 15, 2011

Sopp-inlägget

Den sista tiden på stationshuset har varit präglade av enklare - mer standardiserad mat. Men varje dag har vi serverat soppa. Tänkte dela med mig av några recept:

Morots och apelsinsoppa:


2 st rivna morötter
2 vitlökslyftor, finhackade
1 gul lök i tärningar
1 tumme ingefära
1 tsk spiskummin
1½ dl vitt vin
½ dl koncentrerad grönsaksfond
3 st lagerblad
2 dl koncentrerad apelsinjuice


Fräs rotsaker och ingefära i en kastrull i lite olivolja
Häll över grönsaksfond och vin
Krydda med salt och peppar, spiskummin och lagerblad
Häll på 1l vatten
Ta ur lagerbladen
Stavmixa slät
Tillsätt juicen
Smaka av med salt, peppar och möjligen lite chili eller sambal oelek.

--

Het tomat och paprikasoppa:



2 röda paprikor
1 msk olivolja
1 burk (400g) krossade tomater
1 msk kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt - mild, eller 1 tsk sambal oelek

Tärna paprika (och chilin) och förstek med salt i olivolja
I med tomaterna och de andra ingredienserna
Häll på en liter vatten
Stavmixa

Garnera gärna soppan med fäskmixad örtolja

--

Borstj med pepparrotscreme (hren):



6 stora rödbetor
1 gul lök
2 morötter
2 palsternackor
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 msk grönsaksbuljong (fond)
Salt, svartpeppar

Skala och koka rotfrukterna i lagom stora bitar, i lite vatten.
Tillsätt fonden och kryddorna.
Låt koka tills allt är mjukt.

Pepparrotscreme

2 dl creme cheese
2 msk riven pepparrot
1 tsk salt
½ dl vispgrädde

Rör ihop alla ingredienser med en gaffel.

Garnera soppan med cremen. Smaka av med salt och vitpeppar.

2 kommentarer:

Kalle kock sa...

Gott! Och soppa ar alltid roligt att laga! Soppa äger på menyn.

FamiljenFriluft sa...

Kalle Kock: Tack. Idag serverar jag här "Nikkaluoktasoppa" - en viltkryddad köttfärssoppa med vitkål. Den verkar rätt poppis.