söndag, augusti 21, 2011

Restaurangmomsen

Såg i ett antal tidningar att Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal fortfarande, trots finanskrisen, vill hålla fast vid vallöftet att sänka restaurangmomsen.

Och jag tycker att det är bra. Jag tycker momsen är för hög. Och jag tror - liksom Reinfeldt - att det kan vara bra för arbetsmarknaden.

Men jag tror framförallt att det skulle stävja momsfusk på restauranger.

Och nu kommer några av mina läsare här bli väldigt upprörda. Tidigare chefer och kollegor kommer att svära framför datorerna och det här inlägget kan komma att bli tämligen nedsablat.

För jag kommer att avslöja något - något som är en "offentlig hemlighet" i branchen. Det skojas en del med momsen. Det här är saker som jag själv bevittnat. På flera ställen.

Restaurangbranchen uppfattas redan av många som en branch full av skojare, skurkar, svartjobb och problem. Det är inte så länge sedan man pratade om att fler än hälften av de som jobbar i branchen faktiskt gjorde det svart. Och många av oss i branchen har själva upplevt ekonomisk (och annan) kriminalitet på nära håll. Så - det skulle vara bra om vi kunde tvätta bort en del av den där stämpeln nu. Tillexempel genom att sänka restaurangmomsen.

Vadå? Tänker du? Hur skulle det gå till?
Jo såhärva: Livsmedel, inkl take away har en momssumma på 12%. Äter du på restaurang betalar du 25% i moms.

"Vänta..." tänker du. Men då borde priset på en take-away vara billigare med 13 procentenheter på bruttopriset, tänker du och erinrar dig kanske inte en enda gång då det varit så.

Och du har förmodligen rätt. Priset är säkert detsamma. Det här gör krögaren, eller restauratören för att tjäna mer stålar per kuvert. Han/hon sänker helt enkelt inte priset för dig som enskild konsument. Större marginal för krögaren. Eller omvänt - krögaren slår i kassan in en massa take-away som sedan äts eller dricks på stället. Du som enskild konsument kanske inte tok-kollar ditt kvitto utan bara tar ditt kaffe, så att säga. Krögaren redovisar mindre moms - men med samma pris - och får större marginaler.

Det skulle alltså stävja ekonomisk brottslighet genom momsfusk om vi bara hade en moms-sats. Och det skulle bli mer ordning och reda.

Något som branchen behöver.

Därför håller jag med Fredrik Reinfeldt. För en gångs skull.

7 kommentarer:

Daniel Brahneborg sa...

En annan kul variant är att folk får stämpla in som vanligt när de kommer, så att alla försäkringar gäller, men sedan skriv upp sluttiden några timmar bakåt så att de sista timmarna jobbas svart.

Sådant är kanske svårare att komma åt, även om jag är osäker på hur vanligt det är. På kaféer med timanställda är det nog vanligare än på restauraner, inbillar jag mig.

Kalle Kock sa...

Jag tror du har fel, Jesper. Det här med moms kontrolleras väldigt noggrannt. Har aldrig märkt av fusk med det.

annapanna sa...

Jag vet inte så mycket om krogmomsen, men på ett café jag jobbade på slog man alltid in kaffe som take-away i kassan. Det var aldrig någon som klagade.

mittlivogis sa...

Jag tror inte det kommer att bli fler jobb av detta i alla fall. Jag kan inte tänka mig en restaurangägare som kommer att säga "hmm, nu här jag tjänar mer, jag kanske ska anställa någon arbetslös?" Kanske i någons drömland...

Jesper sa...

Daniel Brahneborg: Tack för dina erfarenheter. Och jag tror som du att det är svårt att komma åt.

Kalle Kock: Du har möjligen rätt. Och tur för dig att du inte märkt av det.

Annapanna: Mm. Tror det är vanligare än man tror. Kollar du någonsin på ett kafékvitto om momsen stämmer?

Mittlivogis: Nej, du har möjligen rätt. Och som jag sade - mitt skäl att för en gångs skull hålla med Fredrik Reinfeldt (om något alls, vi håller inte ens på samma lag i fotboll!) var ju ett annorlunda än det han föreslog för just momssäkningen...

Anonym sa...

en annan lösning är att göra som i USA och skriva ut priset ex moms, då vet man som kund/gäst vad man pyntar till vem. men momsen borde vara den samma oavsett var man äter.

Jesper sa...

Anonym: Precis. Som jag skrev i mitt inlägg hoppas jag nu att en enhetlig (och sänkt) moms skulle kunna minska fusket.