söndag, augusti 21, 2011

Viltskavsgryta på mitt sätt

Frk. W. jobbar. Hennes pojkar är utlånade över helgen och snart kommer de hem. Alla på en gång. Det blir att laga något som mättar - som går rimligt fort att laga - och som är gott.

Själv har jag på jobbet påbörjat "höstterminen" och med de senaste dagarnas regnande har det verkligen kännts höstligt. Så jag kände mig inspirerad och satsade på "höstlig mat". Och då inte "skördetid"-grejen, utan mer "usch-vad-mörkt-och-kallt-det-är-ute-låt-oss-sitta-i-soffan-och-mysa"-mat. Det fick bli viltskavsgryta med lingon och svamp. Mandelpotatis till och typ "ljum hjortronsylt", hjortron som fått koka i en lätt sötad sockerlag.

Grytan gör jag såhär:

450g viltskav
3 dl grädde
4 schalottenlökar
Några stora champinjoner
Lite lingon
2 msk Viltfond på flaska (Bong)
½ kopp kaffe (1 dl)
2 dl rött matlagningsvin
2 morötter
1 ordentlig nypa finhackad gräslök (2 msk)
Timjan, oregano, rosmarin, salt och grovmalen svartpeppar

Skala och hacka morötter och lök. Hacka champinjonerna
Bryn lök, morötter och svamp i en stor gryta.
När det börjar mjukna - i med köttet som får gå med i fina bitar
Slå över fonden och låt koka lite
I med vin och grädde och rör om.
Rör i grytan lite då och då - låt koka i sisådär 20-30 minuter.
Krydda på med timjan, oregano, rosmarin, salt och peppar
I med lingon och gräslök på slutet för att få trevligare färg.



--

Edit: 18:34 - Nu har vi ätit. Killarna åt med blandad förtjusning kanske man kan säga. Men jag tyckte det blev gott. Skvätte en liten skvätt vitt vin i hjortronen, och lite vaniljsocker. Det blev ett bra avbryt till grytan i övrigt.




5 kommentarer:

annapanna sa...

Ser gott ut! Synd att jag inte äter kött. Har du något vegetariskt alternativ?

pellis sa...

Fina smaker och väldans gott. Och höstaktigt! Tack för maten:)

Daniel Brahneborg sa...

Tips för de som vill ha det lite mer LCHF-igt: ta bort morötterna. Riv blomkål, till den här mängden kött kanske ett halvt huvud. Stek det i massor med smör, och när det har fått färg så öser man ner det i grytan. Blir matigt och gott.

tina sa...

O ja, nog verkar den här anrättningen precis lika god nu när jag får skåda den nära. Lyllos de som fick smaka! :-D

Jesper sa...

Annapanna: Nej, tyvärr. Men det funkar säkert med bara svamp också...

Pellis: Tack.

Daniel Branheborg: Tack för tipset!

Tina: Mm. Det var jättegott! Och tack för att du tittade in här på bloggen!