Min musa skall flytta hemifrån. Samtidigt skriver "Kocken tar time out" en fantastisk bloggpost (igen) om sitt skafferi.
Grejen ahr säkert diskuterats ett par gånger förut, men här kommer i alla fall något slags lista på "grejer att alltid ha hemma" och som något slags tips vad man kan ha hemma och vad man kan göra med det.
10 grejer jag (nästan) alltid har hemma:
1: Bönor i olika sorter. Jag brukar köpa olika på burk, från typ zeta, färdigkokta. Enkelt, smidigt och billigt. Kan dryga ut sallader, grytor, såser, och allt möjligt. Gott, nyttigt, billigt och alldeles... alldeles underbart!
2: Bacon. Ett paket bacon kostarrunt 10 bagis och kan stekas och ätas till ägg, dryga ut såser och grytor, stekas och läggas på sallader, has i pastasåser... Ett livsmedel som kan användas till nästan allt, som dessutom är billigt. Och som man kan köpa några paket när det typ är "tag tre för 20 spänn" på din lokala mataffär, och sedan ha något paket liggande i frysen. Det håller sig länge.
3: Röda linser. Enkelt att göra t.ex. daal av, eller om man vill göra något slags egen falafel hemma. Och det är ju alltid gott!
4: BULJONG! Hemmakokt eller köpt. Oumbärligt. Kycklingbuljong går till nöds att använda till allt!
5: Ägg (bas till såser, majonnäser, pannkaka, bak eller ibland just till... ägg. Kokt eller stekt.
6: En olivolja och en matolja. Till allt man har olivolja eller smakfri olja till.
7: Blodpudding. Jo, faktiskt. Billigt (som bara den!) och man kan ha det liggande i frysen ungefär hur länge som helst. Tillsammans med ditt bacon är det jättegott!
8: Gul lök. I massor. I värsta fall kan man ta bara löken och buljongen och göra en löksoppa. I annat fall använder jag lök i nästan allt jag lagar.
9: Matvete. Billigt. Billigare än t.ex. couscous och nyttigare. Och gott till t.ex. de där falafflarna du gjorde tidigare samt till en tomatsås som du gör av...
10: Krossade tomater. De flesta butiker säljer krossade tomater på burk för typ 3-4 spänn burken. En burk räcker till åtminstone en (oftast två -tre portioner av t.ex. pastasås, någon kryddigare sås till dina falafel, eller i köttfärssåsen, chiligrytan eller.... Ja, allt man kan ha krossasde tomater i.
För övrigt - de gamla husmorsknepen "rivna morötter i köttfärsen" och "kokt ris i köttfärslimpan" och sådant där, för att liksom dryga ut de råvaror som är dyra (köttfärs) med billigare (ris) är alltid bra idéer, liksom - och det här har jag skrivit hur många gånger som helst förut - att lära sig stycka en hel kyckling. En hel kyckling kostar någon tia om den är fryst. Ta hem den, tina den, stycka den och du har helt plötsligt kycklingkött till 4-5 middagar (om du lagar mat åt dig själv) och du har dessutom ett fantastiskt fint skrov att laga god buljong på, som du kan använda till dina såser, dina soppor osv. Så - jag skriver det igen - Lär dig stycka en kyckling!
--
EDIT 20:22 - Såg att Lyxpirayan skrivit en post inspirerad av den här. Kolla in!
måndag, februari 02, 2009
I mitt skafferi och i ditt?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Hihi, Min lista är nästan exakt sådär. Särskilt ägg tycker jag är en fantastisk råvara vars storhet jag inte riktigt insåg förrän jag flyttade hemifrån och blev med eget hushåll. Samma sak med blodpuddingen, som jag tidigare bara ätit i skolan...
Ellen precis!
Varsågoda ett recept:
Isterband Ingestad
Isterband (från Scan) steks upp i högsta värme med smör, lök, röd paprika, chilisås och rödkryddor (chili, paprika, cayennepeppar, tabasco), salt & peppar och smulas med gaffel efterhand som de spricker. Potatismos, går bra med pulvertyp, kokas upp i kastrull. När steket är färdig hälls alltihop över i kastrullen och rörs om ordentlligt. Klart att serveras.
Andreas Lundstedt "hyllades för att ha kommit ut som HIV-positiv". Vad är det för en merit!?!? Så djävla äckligt.
Pris och pris, förresten, stora bloggpriset också, Den Nya Vågen har fått sitt Etablissemang. *gäsp* Den verkligt mäktige aktören *surf, surf* här är jag: ett osynligt svart hål, vars enorma gravitationsfält omfattar hela bloggsfären.
- Peter Ingestad, Solna
Ja, du Jesper min lista är i princip likadan, förutom blodpuddingen (urk). Annars har jag alltid vitlök, citron, chili och ingefära hemma, med det går det att laga italienskt, asiatiskt, nordafrikansk, mexikanskt osv, nån av de 4 ingår nästan alltid i min mat! Du har helt rätt när det gäller kycklingen!
Kraxpelax: OT för det första, vet inte varför du tror att det här är forumet för att diskutera QX Årets Homo utnämning?! Dessutom så är väl äckligt ett ord som jag tror att du använder för att provocera.
hahaha.. vilken härlig lista. Nu känner jag mig tryck och lugn för detta är ju precis det som alltid finns i mitt skafferi/kylskåp/frys. Våra "basvaror"... lägg sen till lite kyckling, kött och fisk så är man hemma och kan dessutom utfodra ett antal tonåringar och deras kompisar. Då våra barn har många vänner som är vegetarianer så ser vi till att alltid ha typ qourn eller vegetariska biffar i frysen som är lätt att komplettera med när man är oförberedd...
Ayla: Ja, det är bra att ha lite "vegetariska proteiner" att "fixa till något" med hemma!
Kristin: Hahaha. Blodpudding som är så gott?! Och nyttigt. Och billigt. Och.... Ja.
Kraxpelax: Tackar för receptet med tänker inte kommentera QX-galan eller blogg-dito. Den här bloggen handlar om mat. Välkommen hit, förresten, men håll dig till ämnet tack.
Blodpudding är inte dumt.. skulle vara kul att se vad påhittiga matlagare skulle hitta på för nya varianter på tillbehör istället för lingon och bacon?
Game for some competition?
;D
Mami: Alltid! :-)
Jaaaa! Blodpuddingstillbehörstävling!
Har du för övrigt någon koll på vad man ska äta under återhämtningsfaser efter hård träning?
Min lista ser ungefär likadan ut!
Blodpudding med bacon och keso, riktigt gott och mättande tycker mina barn på förskolan.
Alltid lika kul att läsa din blogg.
/Karin i Köket
Karin i köket: Kul att du gillar bloggen! Och bacon, keso och rårivna morötter eller vitkål till blodpudding är ju aldrig fel, eller hur?!
Lite sent men ändå...
Vad jag alltid har hemma:
Lök, vitlök, frysta kycklingfileer eller köttfärs, soppor, tomatpuree, mineralvatten, parmesanost (i bit) och olivoljor.
Hej - läste några gamla inlägg här. Kan du ha stycka kyckling-skola? =) Videoklipp på bloggen? Jaaa!
Jag brukar typ stycka den stackars kycklingen m brödkniv eller m sax, med blandat resultat, naturligtvis.
Karlavagnen Bättre sent än aldrig! :-) Och bra tips. Riktigt bra. Lök måste man ha. Jämt.
Låla: Vi får väl se vad vi kan trolla fram. :-)
Skicka en kommentar