måndag, februari 02, 2009

Fått nåt i nåt?

Hör på radionyheterna om ett skolkök i spånga, som serverat kyckling där sedan gästerna hittat vassa metallbitar i maten. Storköket köper in maten från en cateringfirma. Någonstans någon gång har det tydligen förekommit arbete i köket, där rör i taket lagats, samtidigt som mat stått framme - kan maten ha blivit kontaminerad av detta? "Vi utreder var vi brister i våra rutiner" säger man i storköket.

Förra veckan hörde vi om en liknande incident, i ett storkök, som får sin mat från en cateringfirma, där pasta som hamnat på golvet sedan serveras till gästerna. Trots att det finns bildbevis på vad som hänt och folk givetvis är (rättmätigen) upprörda får vi samma svar "vi utreder saken för att se var våra rutiner brister"...

Commonm sense is not that common, verkar det som? Grejer ligger på golvet? Mat? Knappast, va - har det varit på golvet är det inte längre mat. Punkt. Arbetare arbetar med att fila/kapa/såga rör av metall i köket? - kanske läge att A) avbryta arbetet ett tag och låta alla bli färdiga med sitt, B) åtminstone näcka över maten, om den skall stå öppet i en miljö där den kan kontamineras av främmande föremmål?

Hur svårt kan det vara? Hur mycket behöver utredas?

Tack och lov har ingen dött av de här incidenterna. Det känns mer som Guds omsorg än något slags rutiner. Det handlar inte om utbildning. Det handlar inte om rutiner. Det handlar om att folk inte har antingen tid att göra sitt jobb, vilket är en ledningsfråga, eller lust att ta det på allvar, vilket är en ansvarsfråga för den enskilda kocken/kokerskan. Sluta utred! Agera!

--

EDIT:
20:30 - Lade till några länkar till artiklar om händelserna, ur dagspressen.

3 kommentarer:

Jessika sa...

Hela alltsammans är ju väldigt underligt. Snacket om att vi ska utreda var våra rutiner har brustit det är mer regel än undantag men kan ju driva en till vansinne. Hur mycket rutiner behöver man för att använda lite vanligt sunt förnuft? Och hur mycket ska man behöva utreda egentligen?
Hemma skulle man väl knappast tappa middagen på golvet, sleva upp den och servera som vanligt?
Det där med brustna rutiner och utreda är ju annars rätt vanligt förekommande. Ingen kan ställa sig upp och ta något ansvar och säga att vi har gjort fel och ska anstränga oss för att det inte ska bli så igen.

Jesper sa...

Jessika: Mmmm.

Demona sa...

Näcka över maten? :-O
Nåja, det är väl inte så att det skadar maten precis men man vill ju att hårskydd används i varje fall.

Tänker Näckademin och fnissar inombords.