(Falafflar? En falaffel, flera... falafeller? Fallaflar? Falafflor?)
Mackans Falafflar
Det här är alltså inga riktiga falaflar (som ju görs på kikärtor), men ett gott och enkelt hemmagjort alternativ... Som så mycket annat är det ett "man tager vad man haver"-recept. Man kan säkert variera.
Överkoka röda linser tills de kokat sönder. Det går på sisådär 12 minuter.
Samtidigt som de kokar, sätt på ugnen på typ 200-225 grader.
Häll av i ett dukslag
Blanda typ hälften/hälften linser och havregryn. Det ska bli en ganskafast smet. Om du vill ha någon speciell smak (jag brukar tapenade-krydda (vitlök, salt, peppar, persilja...)) så krydda linserna INNAN du häller i havregrynen. Det är svårare att blanda kryddningen jämn sedan...
Forma bollar
Grädda på oljad plåt i ugnen. Jag brukar köra 10 minuter, sedan vända pådem och köra 10 minuter till, typ.
Det är lika bra att göra många på en gång. De går utmärkt att frysa in och tina upp när du behöver dem och passar både som de är till typ pitabröd, god sallad med lök och någon kall gräddfilssås eller i stället för köttbullar. Krydda accordingly. (Stekt, finhackad lök i smeten comes to mind...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar