"Du måste skriva något om choklad!", sade hon och jag stod där, som ett fån, vid centralstationen, med ombiltelefonen tryckt mot örat.
"Va?"
"Jo - alltså - det är chokladfestival på Nordiska museet! Du måste skriva något om choklad!"
"Men jag hinner inte gå på nordiska museet..."
"Det hjälps inte. Choklad är inne. Krubb har legat nere i mer eller mindre två månader. Du MÅSTE skriva om choklad!"
"Men..."
"Chooklaaaad!"
Snabbtryfflar
Små chokladtryfflar som är kanon till kaffe eller som en enklare dessert.
Du behöver (för sisådär 25-30 stycken)
En god chokladkaka om ungefär 70g. Lite mer eller mindre spelar ingen roll. God mörk choklad för matlagning.
2 dl grädde
25 g osaltat smör
2 msk god rom
apelinzest från ½ apelsin
Kakaopulver till garnering
Gör såhär:
Smält smöret på låg värme. Ställ åt sidan.
Krossa chokladen och smält sedan skärvorna i en kastrull i ett vattenbad, under omrörning.
I med zest och rom.
Blanda med grädde och smält smör, tills du fått en fin, slät, glansig chokladmassa som luktar gott. Akta så chokladmassan inte blir för varm. Då blir den grynig!
Häll ut på bricka med smörpapper och låt svalna, gärna i kylskåp.
Forma när chokladen stelnat, små tryfflar med två såm fuktade skedar, eller med fingarna.
Pudra med kakao.
Färdigt!
tisdag, oktober 16, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Ångugnens förträffligheter då?
Eller hur skyddar man sig mot parasiter i fisk? Något som verkar vara en ¨grej¨ här i Spanien. Jag menar jag har bott i norra Europa och ingen brydde sig direkt. Men det borde ju räcka att frysa fisken eller tillaga den? Eller hur gör man med sushi?
Skicka en kommentar