torsdag, november 24, 2011

Skolmat kan också vara...

Det debatteras skolmat som aldrig förr. och känslorna är ibland heta och argumenten animerade.

Det talas om tillsatser, förlegade kostråd och olika principer kring fetthalter och kolhydratintag. Men inte särdeles mycket om oss som faktiskt lagar maten. Och när något debatteras så är det ofta för att något gått fel. De goda exemplen förs sällan fram!

Därför är det extra roligt att SR i P1 meny, den här veckan lyfter fram ett gott exempel för oss alla i branchen att imponeras och inspireras av! Kul!

Själv har jag idag serverat något så enkelt som "pasta med pesto och bacon" och det har milt uttryckt varit enn succe.

Peston gjorde vi själva, då vi inte hittade någon bra utan nötter, och vi måste garantera att maten - av allergiskäl - hålls helt nötfri. Svaret blev en pesto på kikärter:

Rosta kokta kikärter i het -typ 200 grader - tills de är riktigt mörkbruna, knastrar lätt och hårda som nötter. Smaksätt dem gärna med vitlök, salt och lite olivolja.

Låt kikärterna svalna (och torka) i rumstemperatur i typ ett dygn. Vill man nu inte göra pesto av dem passar de utmärkt som bartilltugg till fredagsölen istället för t.ex. jordnötter. Se där något att bjuda dina allergiska vänner på!

Mixa kikärterna med färsk basilika, olivolja och god, salt ost som parmesan eller riven västerbottensost. Låt peston "vila" lite. Ifall du vill ha en grönare färg kan du tillsätta lite finhackad bladpersilja.

Servera till t.ex. pasta.

Se där - så kan skolmat också vara!

10 kommentarer:

tina sa...

Hurra för bra skolmat!

örjan sa...

Verkar som du och bambaflickan från meny tänker likartat.
Hoppas att även du får möjlighet att berätta om din mat och dina gäster i något framtida radio/TV-program.

Jesper sa...

Tina: tack.

Örjan: Ja, det hoppas faktiskt jag också! Tack för din uppmuntran.

Monica sa...

Det där lät gott! Brukar själv testa allamöjliga slags peston. Pesto på gröna ärter eller nässlor o.s.v solrosfrö eller pumpafrö i istället för nötter. Lagade en jättegod pepparotspesto också en gång, minns inte riktigt nu vad jag hade i den, ...men den hittas nånstans i min blogg.

Jesper sa...

Monica: Oj, det lät spännande. Måste leta reda på det och testa! Tack för tipset!

Stefan sa...

Åh så häftigt! Storförbrukare av kikärter som är så gott. Tidigare torkat i ugn, men egentligen inte rostat och ffa aldrig hackat de rostade.
Det är ju precis det här som är så kul med alla proffsiga matbloggar, man får nya idéer vilket även hyrsade vardagsmatlagare som jag själv glatt tar emot. Inspiration och impulser every day.

Monica sa...

Mina pestoförslag hittas under etiketten "Pesto". Solrosfrö eller pumpakärnor brukar jag rosta innan. Men ska faktiskt pröva på att laga med kikärter! Vet du föresten om andra skolkockar/ förskolekockar som bloggar? Ge gärna länktips isåfall! Jag har bara hittat några få. Tycker det är ett bra sätt att få ideér att kolla in vad andra gör ibland när man har idétorka, vilket faktiskt händer ibland.

Annika sa...

Låter mycket gott! Själv är jag helt förtvivlad då två ledsna skolbarn idag kom hem och berättade att skolmatsalen slutat servera Bregott och börjat med Lätta och Lätt & Lagom :-(.

Nu är jag på krigsstigen!

Jesper sa...

Monica: tyvärr. Söker också med ljus och lykta.

Stefan: Tack för de värmande orden! Skoj att kunna hjälpa till med inspiration.

Annika: antar att det är något slags budgetbeslut som ligger bakom? Lightprodukter är ju kraftigt subventionerade till kommunala kök. Smör är dyrt!

Monica sa...

KITCHENette och Dagiskocken heter åtminstone två bloggar jag hittat. De jobbar som jag i ganska små kök. Men just storköks/ skolköks bloggande kockar lyser med sin frånvaro, ja förutom du då. Men vi kan ju hålla ögonen öppna o tipsa varann om vi råkar på nån bra.