söndag, november 27, 2011

Adventsfika

Nu är det äntligen advent. Julstärnor uppe, pynt, ljus och - förstås adventsfika med lussebullar och glögg.

Lussebullarna gjordes enligt klassiskt lussebullrecept:

5 dl mjölk
150g smör
1 tsk salt
2 dl strösocker
Typ 14 dl mjöl
0,5 g saffran
1/2 dl vatten
1 pkt jäst

Till topping:
2 st äggulor
15 g smör
25 g mandelmassa
Några russin

Smält smöret.
Värm mjölken till fingervarmt. Typ 35 grader.
Lös upp jäst i mjölkblandningen.
Lös upp saffranet i vattnet. I med saffrabsvattnet i degspadet.
Blanda ned alla torra ingredienser i degspadet. Ta i lite av mjölet i taget. Blanda väl i bunke under omrörning tills du har en slät deg som släpper lätt från bunkens kant.
Ställ under duk och låt jäsa i en timma.
Ta upp degen, dela den i två delar forma varje del till en korv och dela varje korv i typ 8 delar.
Forma till lussekatter och lägg på bakplåtspappersförsedd plåt.
Värm ugnen till 250 grader.
Blanda rumstempererat smör och mandelmassa i en skål med hjälp av en gaffel.
Jäs lussekatterna på plåten, under duk i typ 20 minuter.
Peta i mandelmassa i bullarna. I
med russin och pensla bullarna med äggula.
Grädda i typ 10 - 12 minuter.

Avnjut gärna med glögg.

3 kommentarer:

Sweet Passion sa...

Smaskens,älskar lussebullar,men ännu har jag inte gjort det,har dock gjort saffransgrottor,och ska nog ta och göra saffranskorpor oxå..finns så mkt gott man vill göra
Du har väl inte glömt och rösta på mig
hoppas du vill rösta på mitt bidrag nr 8,jordgubbs sockerkaka då skulle jag bli så glad
http://www.facebook.com/questions/288657764501241/?qa_ref=qd

Pellis sa...

Jättegoa lusseelefanter:) blev det!

FamiljenFriluft sa...

Pellis. Ja, de blev överraskande ätbara...

Smulansbakblogg: använder tyvärr inte facebook.