Serverade schnitzel igår, på jobbet. Och gjorde rödvinssås och serverade med kapris. Rödvinssås är en sådan där grej som kan göra skillnad mellan fest och vardag. Tänk Er en vanlig grej som kycklingfilé. Den kan kännas lite trött och "onsdag", liksom. Mittiveckanmat. Men samma kycklingfilé med en skvätt rödvinssås med en örtkvist lagd uppå, och du har världens början på fredagskvällen!
Jag lärde mig att göra rödvinssås i forntiden, som kökspojk på ett franskt brasseri och receptet har jag fortsatt att förfina och laga då och då för att servera och piffa upp lite vardagliga rätter, eller servera till stekt och grillat kött, till kyckling och förstås gamla klassiker som schnitzel.
Rödvinssås
2 msk oxfond, gärna hemkokt
4 schalottenlökar
2 lagerblad
Några svartpepparkorn
Lite salt.
2 dl vatten
2½ dl rödvin
Lite majsstärkelse (maizena) för redning
1 msk smör
Salt
Vitpeppar
Koloritsoja
Hacka schalottenlöken och lägg i en kastrull med lite smör och låt det fräsa tills det blir mjukt
Häll i kalvfond och lagerblad och börja koka ned.
I med pepparkornen och rödvinet
Koka ned till hälften av volymen.
Sila av kryddorna
Red av med majsstärkelse och lite av skyn, som du vispar ihop till en redning en separat skål.
När såsen har tjocknat, färga den lite med koloritsoja, så den inte ser så beige ut, den får gärna vara nästan svart.
Blanka av såsen genom att montera ned lite rumstempererat smör.
Smaka av med salt och peppar.
Smaklig måltid!
tisdag, maj 24, 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Kul att du har börjat skriva igen! Och nu blev jag inspirerad till att göra rödvinssås mitt i veckan, så jag får hålla mig till nästa vecka :-)
Kramar
//Magdalena
Tack Magdalena! Och lycka till med såsen! Kul att se dig här igen!
Sätter du din egen fond?
Putte: Det händer. Speciellt hemma. Idag på jobbet har jag förberett stek inför imorgon och skyn från den kommer jag att använda - tillsammans med lite mirepoix och en bouqet garni och en skvätt vin, som fond imorgon. Jag skall se om jag skriver något om det.
Skicka en kommentar