Igår hade frk. W och jag skäl att fira. Så jag lagade hennes favorit/önskemat - "något med skaldjur".
Det fick bli en varsin havskräfta och några grönskalsmusslor som jag gratinerade med en liten stuvning på vitvinsmarinerad brunoise och lagd på en risotto på skaldjursfond.
Risotto:
En bit fänkål
Ett par schalottenlökar
Lite smör
1 dl risottoris (arborio)
1 glas vitt vin
En hel del skaldjursfond
Riven parmesan efter smak
Gör såhär:
Ta fram en stekpanna och värm den. I med tärnad fänkål och tärnad schalottenlök och lite smör.
När det börjar bli mjukt. Häll i riset i pannan och låt fräsa med, under omrörning, tills riskornen börjar bli vackert genomskinliga.
Häll över vinet. Det kommer att ånga rätt mycket.
Börja nu med att skopa i buljongen, en slev i taget, rör hela tiden i risotton. När riset sugit upp buljongen, tillsätt nästa, och fortsätt så (hela tiden under omrörning) tills riset är nästan mjukt.
Montera med riven parmesan.
Bonustips: Den där lilla kanten du får kvar av parmesanosten? Lägg i den i fonden och låt koka med, för att runda av sältan i buljongen. Det blir jättegott!
Stuvning till havskräftor och musslor:
Skär brunoise av en morot, en palsternacka och en bit rotselleri.
Lägg i en kastrull med lite smör och börja svetta rotsakerna.
I med en liten nypa salt.
Hacka ett par schalottenlökar i brunoise och låt svetta med rotsakerna.
Häll över lite vitt vin (en väldigt liten skvätt. ½ dl?) och låt ånga bort.
Häll över några dl grädde och toppred.
Gratinera
Klicka ut stuvningen över delade havskräftor och musslor. Riv rikligt med parmesan över. In i ugn på 200 grader i sisådär 10 minuter. Klart!
måndag, maj 30, 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Åh vad gott det verkar!
Hej Jesper! Har precis hittat din blogg. Hur många barn kockar du för på jobbet? Kockar själv för drygt 40 barn på ett dagis. Din blogg blir säkert en stor inspirationskälla för mig. Såg redan att du skrivit massa intressanta inlägg./H.Monica
Putte: Det var jättegott!
MoWe: Kul att du hittat hit! Hoppas att du hittar något du gillar. Om du hör av dig till mig per mail, så skickar jag gärna min bok om mat för barn (med bilder och recept från jobbet). Och som svar på din fråga: 200 portioner, typ. Lagar mat åt två förskolor. Det är lite olika hur många det är, men ungefär 200 om dagen.
Din mail-adress? Hittade en länk som inte tycks funka.
Skicka en kommentar