måndag, maj 30, 2011

Gårdsförsäljning igen

Har skrivit tidigare bl.a. här och här om det här med alkohol och hur det kan/bör/ska säljas.

Läser igen idag, om gårdsförsäljning, på SvD, under artikelpunkten "brännpunkt".

Där skriver centerpartisten Per Ankersjö bl.a.

För mig är det självklart att man ska kunna köpa en flaska vin till maten i affären.

Och det kan man ju tycka. Jag själv är egentligen inte emot ett alkoholmonopol. Men jag tror att Ankersjö har en poäng i att skälet till ett monopol är andra än vad de utger sig för att vara. Alkohol ger stålar. Till staten. Jag är för fri företagsamhet. Och jag gillar mat. Och Alkohol. Så egentligen borde vi vara bästisar, jag och Ankersjö.

Samtidigt skulle jag vilja se en annan lösning på det här problemet (i det fall det föreligger problem). Jag skulle vilja vända på Ankersjös argument och säga - jag skulle vilja se systembolag med en liten bar. Gärna som serverade mat till. Att ordna vinprovningar med t.ex. avsmakningar av ost och charkuterier till. Eller kunna sälja tapas som passar till den där balla riojan?

Jag har inget emot att man har speciella butiker där man kan köpa alkohol. Det finns speciella butiker för fisk. För kött och andra livsmedel. Varför inte alkoholhaltiga drycker? Jag skulle bara vilja se att det fanns butiker där jag kunde - som Ankersjö - kunna köpa maten på samma ställe som vinet. Kanske bara inte tvärtom, som Ankersjö vill?

Ps. Jag har principiellt inget emot gårdsförsäljning. Jag vill mest göra en poäng av att det skulle vara en bra idé med butiker för både alkohol och mat. Och att de gärna skulle kunna vara i systembolagets regi. Ds.

2 kommentarer:

Niklas sa...

Om man tror att staten driver Systemet för att tjäna pengar så har man nog inte tänkt efter riktigt. Eller så räknar man konstigt. Staten får in ca 10-15 miljarder på alkoholskatten, men de skattepengarna skulle man få även med privata aktörer. Eftersom all forskning visar att alkoholkonsumtionen skulle öka kraftigt utan monopol så skulle staten få in MER pengar i ett sånt läge.

Det intressanta är ju utgiftssidan. Alkoholen kostar samhället ca 160 miljarder per år. Svårt att få det till en kanonaffär? Utgifterna skulle så klart öka utan Systemet och även lidandet. Jag tycker att det är bättre om skattepengar läggs på annat!

Jesper sa...

Niklas: Kul att se dig här. Och du har rätt i att det finns fler fördelar med ett alkoholmonopol. Å andra sidan kan jag tycka att systemet (alltså systemet, inte systembolaget) är lite stelbent med ett statligt vinmonopol.