måndag, december 01, 2008

Äntligen börjar det hända grejer!

Läser i DNs stockholmsbilaga idag om skolmat igen. Man tar upp ett inspirerande exempel men en kock som faktiskt lagar mat och som tycker att det är kul och som försöker göra det bästa av situationen.

Riktigt bra.

I artikeln hålls några av "mina" käpphästar högt:

1) Att man låter barnen vara med och påverka maten. Även barn är intresserade av vad de äter.

2) Grönsaker är bra och roligt och det enklaste sättet att få barnen att äta grönsaker är att presentera en mångfald. Min egen erfarenhet är att det är viktigt hur grönsakerna läggs upp, också, men på den aktuella skolan har man ett buffebord där barnen själva hämtar grönsaker. Kudos!

3) Livet är orättvist. Vissa skolor har mer pengar än andra att laga mat för. Det är i sig inget skäl för att inte göra det bästa av situationen. Det går att laga mat för några kronor per portion. Om man gör det rätt.

4) "Rätt" är från grunden. Halvfabrikat och färdigrätter är dyra. Och smakar inget vidare. Och genererar jättesvinn.

5) En kostchef i Stockholm är nog bra. Men det är viktigt att vi som faktiskt tycker att vår situation fungerar bra ändå fortfarande tillåts att t.ex. skriva egen matsedel, göra de inköp vi tycker att vi behöver (inom ramarna för budget) och/eller tillåts vara med och påverka arbetet.

Bevisligen är det fler än jag som tycker så här, även inom Stockholms stads olika storkök.

DÄREMOT blev jag nästan lite upprörd, eller i alla fall peppad eller vad man skall säga av följande citat ur artikeln:

"En gång i veckan serverar skolan fisk. För att få så många som möjligt att äta upp är fisken panerad varannan vecka.

- Många är ju uppväxta med fiskpinnar och vana vid panering. Då får man försöka hitta produkter med så hög kvalitet som möjligt."


Ok, jag erkänner. Jag serverar också fiskpinnar ("med så hög kvalitet som möjligt") på jobbet. Ungefär var sjätte vecka. Men jag jobbar på förskola och där är det lite annorlunda. Man har fortfarande chansen att på förskola introducera nya smaker och lära barn att i högre utsträckning "äta rätt", tror jag, för de är mer öppna. Får de god och vällagad mat redan på förskolan och lär sig att äta grejer de tycker är gott där kommer de givetvis att fortsätta att vilja äta god mat när de blir äldre. Om då "God mat" är något annat än fiskpinnar kanske det är lättare att servera annat?

Jag har lax ungefär en gång var fjärde vecka. Jag har vit fisk i en massa olika varianter (ja, fisken är oftast alaska pollock eller pangasius, eller vad som är billigast just nu, men man kan ju göra olika grejer med den), med äggsås, dillsås, persiljesås, gratinerad, som gryta, som soppa, med curry, i wokar...

Och barnen äter. Oftast rätt bra.

I och för sig äter de bra när de får fiskpinnar också (jag använder på jobbet en lite större fiskpinne av ekologisk sej), men de äter också annat än fiskpinnar. faktiskt.

Nåväl. Bra jobbat, på Björkhagens skola (var det väl?) och hammarbyskolan! Keep up the good work.

Till sist vill jag bara skriva att det är rätt symptomatiskt att tidningar rubriksätter som de gör - i det här fallet: "Skolornas kostnader för maten varierar kraftigt", i stället för att skriva något i stil med "Uppryckning i storköken, nu lagar vi mat" och ta fram inte vad maten kostar så mycket som hur den smakar och vad de tycker som äter den? Bara ett tips.

--

EDIT:
Fick i en kommentar från O. en länk till den här fantastiska seriestrippen. Kanske det roligaste jag läst!

7 kommentarer:

O. sa...

Har det för tjockt för att skriva nåt vettigt om sakfrågan men det här får bli mitt svar:

http://www.svd.se/kulturnoje/serier/artikel_5017.svd

Jesper sa...

O. Hahaha. Lysande! Jag uppdaterar bloggen med den här. Lusande. Tack för tipset.

Niclas sa...

Hej Jesper!
Kul att se nån som brinner så för sitt yrke! Alltid inspirerande att se!

Ps: Om jag fick önska nåt ämne du ska skriva om, så skulle det vara en redogörelse för ett tillfälle då det gick helt åt skogen!
Sånt är ju aldrig roligt just när det sker, men ett (bra) tag efteråt så kan man ju avhandla det med kollegor sådär som man gör ibland när man ska berätta rövarhistorier med "insatta".
Det finns ju tusen saker som kan hända, praktikanter som slänger såser, ugnar man ställt in köttet i men som sen glömts vridas på, missberäkningar i hur mycket heltstekt kött igentligen räcker till, pm-gäng som när dom satt sig berättar att dom är 5 fler än vad dom uppgett från början, osv osv :D

Ha det!

Anonym sa...

Amen till att ställen där det faktiskt fungerar borde kunna få fortsätta med det. Sätt in resurserna på de stackarna som behöver hjälp o stöttning. Jag hörde något häromdagen som jag blev rätt ledsen över o funderar nu på om vi inte har kommit längre: En pedagog på mitt hus går en utbildning på distans. (Utepedagogik i just Stockholm)Pedagoger från hela landet finns med o de har nu kommit till barn o kost..omdömet om oss i kök har varit- kokerskor o kockar är bromsklossar i den pedagogiska verksamheten. Jag tror banne mig att det ofta är tvärtom!/Signe

KARLAVAGNEN sa...

Fisk pinnar eller inte. Du har fått ett s.k. blogpris av mig och man måste skvallra enligt vissa ehrm, regler....

Pris eller inte diggar din blog ändå!

Jesper sa...

Signe: Amen.

Nicklas: Skall tänka till lite. Det är en bra idé, men jag har lite bökigt med inspirationen (vad det gäller skrivandet) just nu... Vi får se om det dyker upp något snart... Och kul att du hittat hit!

Jesper sa...

Karlavagnen. Oj. Ehm. Tack. Skicka gärna en länk här, så man ser... Tack, tack. Jag läser din blogg också...