måndag, februari 28, 2005

Knivar, grytor och andra livsviktiga frågor

Hade inte fått så många svar på förra inläggets fråga om vilken kniv du har och/eller använder, men få frågor är väl så viktiga för oss som lagar mat någorlunda regelbundet som att vi har en vettig kniv i köket?

Har snackat med några kompisar och det är många som använder Globals knivar, som ju är lätta och - tycker en del människor - snygga i sina prickiga handtag. Andra har en mer "klassisk" syn på knivar och då gäller antingen A) gedigna tüskar, som Wüsthof, WMF eller Zwilling eller B) Sabatier.

Själv har jag blivit mindre och mindre religiös i just den här frågan och använder vad som finns till hands, men jag använder - som jag skrivit tidigare - min Wüsthof oftast. Den passar min hand utmärkt och jag skär rakt, snabbt, snyggt, kontrollerat och säkert med den, så den lär vara med i knivrullen ett tag till...

Vilka andra knivar man behöver? Det är givetvis upp till dig och vad du lagar för mat. En tandad kniv att skära bröd, filea fisk och skära övermogna tomater är väl kniv nummer två, skulle jag säga. Kniv nummer tre är möjligen en filetkniv med flexigt blad, men den klarar man sig oftast utan, faktiskt. Men om man (för att man t.ex. är kock) filear en del fisk, tar ur kotlettrader, skär hinnor från fileer etc. så är en flexig filetkniv bra.

Nåväl. Över till något annnat. Har jobbat i helgen och då lagat grytor, eftersom de håller sig bra att servera under längre tid och det är "enkel mat". Dessutom älskar jag att laga grytor. Jag tycker att det är gott och mysigt och smakerna gifter sig väldigt bra när man gör långkok.

Själv gillar jag gamla klassiker, som Biff Stroganoff, Boeuf Bourguignon, Kalops och sådana grytor. Vad gillar du för sorts grytor och varför? Och - återigen - vad har du för kniv för att dela på köttet? :-)

Ha det bra, så länge. Vi hörs.

3 kommentarer:

Mackan sa...

Dillkött?
Pepparrotskött?

Sedan är struts alldeles otroligt gott att göra gryta på.

Anonym sa...

Tjena råkade hitta din blogg.. Är yrkes utövande kock sedan mer än 20 år..
Till saken.
Kniv hysterin är helt fel ute. Man behöver handlag och kontroll så därför att byta mellan olika skaft typer special hit o dit.. nää man behöver en kvin som går att skärpa som verkligen blir vassare en 5 ans kock kniv e bra. en tandad och en tournerings kniv.

mvh. Jörgen.

DigitalCamera sa...

Hey there, you've got a great blog here! I'm thinking of bookmarking your site!

I have a Perfumes site. It pretty much covers Perfumes

related stuff.

Come and check it out if you get time :-)