fredag, april 01, 2005

När man är trött efter mörka natten...

...som om man just stigit upp ur dyn,
då tar man två deciliter vatten
till en deciliter gryn.
Sen blandar man ett tag
med salt efter behag
Så får man gröt.

Raderna ovan är en sång som jag lärde mig på fjällvandring i Sylarna för några somrar sedan, men jag nynnar dem ibland i alla fall. Någon som vet varifrån de kommer från början?

Nåväl. Att sjunga sina recept kanske inte alltid funkar, men en del grejer har man i huvudet, sådär. Som t.ex. recept på bechamel eller inläggningsspad till sill. Bara för att propotionerna är så enkla att komma ihåg. Vissa sådana där grejer bara poppar in i huvudet. Det är underligt vad man minns, faktiskt.

Nåväl.

De senaste dagarna har jag lagat några "favvisar" på jobbet. Igår var det pannbiff med löksky till lunchen och så gjorde jag en fläskstek, eller karré, eller vad man skall säga, på en bit kotlettrad till kvällen. Idag har det - det är ju torsdag - varit ärtsoppa och pannkakor till lunch och till middag gjorde jag gravad lax med dillstuvad potatis.

Faktiskt första gången jag fått stående ovationer på jobbet, för bra käk. Kul. Det är kul när man träffar rätt med matsedeln. I morgon är det korv med stuvade makaroner. Kanske inte världens roligaste, men det lär gå en del. Det är ju en sådan sak som faktiskt går.

Annars har jag varit förkyld i en dryg vecka. Sedan i måndags har det varit riktigt snorigt, och jag vaknar ibland på nätterna, men jag hoppas att det skall ge sig snart. Jag måste i alla fall jobba vidare. I morgon har jag ett kortpass och sedan är jag ledig i helgen, i alla fall, men sedan blir det att slita ett tag igen för i nästa vecka och veckan därpå är vi en kort i köket igen. Vanjira är på semester, så Markus och jag får klara oss själva. Det kommer i och för sig säkert att gå bra. Vi brukar jobba bra ihop, Markus och jag.

Nåväl. Snorig är man, i alla fall. Försöker att klara mig på nässpray och diverse huskurer, som te på ingerfära och honung, eller varm mjölk med eucalyptus. Det går sådär.

I helgen har jag planerat oxrullader på lördag och slottsstek på söndag. Det blir nog bra. Det är Vanjira som jobbar, så det blir nog rätt bra till på måndag i alla fall - hon brukar förbereda rätt väl för Mise:en till frukostservisen, så det ger sig.

Vad har ni för huskurer mot förkylningar, förresten?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oxrullader och slottsstek. Låter jättegott båda delarna, men är det inte lite för lika att ha 2 dagar efter varandra? Varför inte oxrullader och ev skinkstek eller köttfärslimpa eller rent av fiskgratäng??? Eller ugnsstekt laxfilé med vitvninssås och ris och sockerärtor? Eller nåt annat.... men oxkött, 2 dagar i rad... Tja, det är ju gott det också. Lycka till!!!

Jesper sa...

Laxfilén låter jättegott, men jag har haft rätt mycket lax, nu, senaste veckan (på påskbordet, sedan inkokt lax i söndags - med hollandaise, och så igår kväll med gravad och dillstuvad potatis.), så den kunde jag inte köra just nu, även om jag skrivit upp det som ett "förslag till menyn", så länge. Skinkstek förutsätter tyvärr skinka, och så har jag ju haft fläskstek (på kotlettrad) i veckan, en kväll, så det är också lite bökigt. Köttfärslimpa skulle kunna funka, men jag har haft både köttbullar förra helgen och pannbiff i veckan, så risken är att det blir för mycket köttfärs på menyn. Det jag INTE haft (även om jag haft en del fisk, dåra) är ju fiskgratäng och det kommer faktiskt i nästa vecka, på matsedeln. Nåväl.

Utan att såga dina fina förslag (som är jättebra) - jag har tänkt en del på menyn. Den här veckan har varit lite av "best of"-vecka och då kändes det som om det skulle vara stek på söndag. Slottsstek är dessutom ett av de bästa recept jag har, från ett tidigare jobb på en lunchrestaurang i Tullinge. Jag gör fortfarande Connys (som köksmästaren heter där) slottsstek lite då och då...

Rulladerna hade jag kanske kunnat plocka bort och köra någon soppa eller gryta i stället, men det är ju SÅ GOTT med rullader! :-)

Till nästa vecka är menyn redan skriven, men veckan därpå funderar jag fortfarande på... Fortsätt komma med bra förslag och tack för alla tips!

Karin sa...

Tjenixen
Hm, förkylning sa du... Jag vet inte om det funkar, men om man har hosta så har jag ett suveränt knep: Jag kallade det, när jag var yngre, för timjanste, men på äldre dar har jag förstått att det ju inte är ett te överhuvudtaget... :-)

kom till saken...

Jo, hett vatten och en massa, fördelaktigast färsk, timjan.

Fast det visste du nog :-)

Ville mest ha en anledning att skriva en hälsning...

Kramis Karin på Locus