En liten fiskrätt från jobbet idag: som sådan bli receptet lite storköksaktigt. Please bear with me. Det är ju sådär - ibland blir recept mer av en principskiss eller detaljerad mise-lista än en total vägbeskrivning mellan a och b...
Nåväl. I storkök krävs få och enkla moment, eftersom volymerna är så stora. Att "blecka fisken" tar hemma bokstavligen sekunder. I mitt jobb, med kanske 30 bleck är vi uppe på någon timma innan det är klart. Men ungefär såhär går det till att göra en typisk fiskrätt på jobbet.
1: gör senapssås. Creme fraiche, fransk och svensk senap kokas ihop och smaksätts med citronjuice, granulerad lök, salt, peppar och lite socker.
2: blecka djupfryst fiskfile. Jag använde alaska pollick.
3: ånga av fisken i 7 minuter.
4: under tiden - blanda lite goda örter, ströbröd, riven ost, salt och grovmalen svartpeppar.
5: häll av fisken, så att kokvattnet försvinner.
6: täck fisken med såsen. Täck med ströbrödsblandningen.
7: gratinera i varmluft 200 grader i 10 minuter.
Servera med ris eller kokt potatis. Smaklig måltid!
Det blev - på mitt jobb "jättegott! Fastän det var fisk!"
Bra det!
Verkar jättegott! Det måste jag prova!
SvaraRaderaIngvor: ja gör det!
SvaraRaderaNästa gång.
SvaraRaderaHar läst om avrådande ang kokning av senap. (Rekomenderat alternativ-rör i på slutet för bättre smak)
Gott men jag föredrar färsk fisk. För mycket vatten i den frysta.
SvaraRaderaCat. Jag också! Men jobbandes i kommunalt skolstorkök har jag tyvärr inte några alternativ. Vi kan inte köpa färsk fisk av någon upphandlad leverantör. Tyvärr.
SvaraRaderaÖrjan: tack för tipset. Själv brukar jag mer "värma" ihop såsen, och inte koka ihop den ordentligt. Kul att se att du är tillbaka här, och kommenterar! Välkommen tillbaka!
SvaraRadera