måndag, februari 14, 2005

Det är måndag morgon, och mitt huvud känns så tungt...

Ja, jag är hemma från jobbet. Hade feber när jag vaknade och ont i lederna, utan att behöva känna efter, så det är bara att vara hemma en dag till och hoppas på att man är feberfri i morgon...

I helgen har jag lagat lite god mat, här hemma, och faktiskt - med pappa - diskuterat årets "Årets kock". För Er som vill veta mer om "Årets kock" kan ni läsa här. Det verkar ha varit en spännande tävling i år, och kul - tycker jag - att de fick i uppgift att göra en lunchrätt på karré som tävlingsuppgift eftersom det är något som kockar i min division faktiskt gör lite då och då.

Igår lagade jag här hemma en favvis på kycklinglårfile:

Kryddiga lårfiléer med apelsinsås och buljongkokt ris.

Du behöver till två portioner:
4 små kycklinglårfiléer
1 dl apelsinjuicekoncentrat
2 msk god vinäger (jag använde mango-balsamicovinäger)
50 g osaltat smör
2 kycklingbuljongtärningar
2 dl ris
4 dl vatten
Salt
Svartpeppar - grovmalen
Rosmarin
Cayennepeppar
Paprikapulver

Gör såhär:

Börja med att sätta såsen. Smör och en buljongtärning i en medelhet sauteuse för smälta ihop. Sedan i med juicekoncentrat, någon dl vatten och balsamicovinäger. Låt sjuda ihop på svag värme.

Sätt sedan på riset. Koka upp, i buljong av den andra buljongtärningen och vatten och låt sjuda i runt 20 minuter. Stänk gärna i lite gurkmeja för färgens skull, ifall du vill ha ett gulare ris. (Det vill jag)

Värm en panna till tämligen het, stek kycklinglårfiléerna i smör, med cayennepeppar, paprika och rosmarin. Låt gå tills de har en gyllenbrun skorpa och är riktigt genomstekta. Deglasera pannan och häll över spadet i såsen.

Red eventuellt såsen med majsstärkelse före servering. Smaka av med salt och grovmalen peppar.

2 kommentarer:

  1. Mm - det där lät gott. Krya på dig!

    SvaraRadera
  2. Mmm. Jag tycker att det är rätt gott. Och snabbt går det att göra också - kanske 25 minuter, eller så. Klar favvis till "jag är hungrig och vad skall vi äta"-dilemmat på kvällarna.

    Och tack, jag skall krya på mig. Ha en bra alla hjärtans dag, förresten.

    SvaraRadera

Här kan du skriva något om bloggposten du just läste. Keep it short, neat och spamma inte.