fredag, september 30, 2011

Kalops

Fredag. Gryta på jobbet. Gammal hederlig husmanskost. Kalops.

Högrev som får puttra länge, länge. Med morötter, lagerblad, kriddpeppar och bara sin egen buljong.

Enkel, rättfram mat utan krusiduller. Bara... Krubb, liksom.

Gott och enkelt

torsdag, september 29, 2011

Vårt färgglada salladsbord

På jobbet serveras varje dag till maten sallad och grönsaker. Såhär vackert kan det vara ibland, när vi serverar soppa. Då serverar vi till soppan - bröd, och ofta, som här - pastasallad för att få till lite extra kolhydrater också.

Då kan de som verkligen inte kan äta soppa ändå hitra "riktig mat" på salladsbordet!

Broccolisoppa


1 del grönsaksbuljong
2 delar potatis
3 delar broccoli
1 del creme fraiche och grädde
4 delar vatten
Salt och vitpeppar efter behag

Koka potatisen så den går sönder.
I med grösaksbuljong, det mesta av broccolin, men spar några buketter.
I med creme fraiche och/eller grädde.
Smaka av med salt och peppar.
Mixa, men inte helt slät.
I med de sista buketterna. Låt dem koka upp i soppan.

tisdag, september 27, 2011

Beefeeter

Såhär mysigt har jag haft det ikväll - middag på favvissöderpubben beefeeter med min onda tvilling!

Jag åt toast med oxfile ocjh svampstuvning. Mackan åt - sanslöst goda- irländka korvar.

Kaffe för humöret

Läste i veckan i flera tidningar om att kaffe förutom att det smakar gott även kan ha andra positiva inverkningar på humöret. Och då inte bara på morgonen. ;-)

Viltskavsgryta

Dagens lunch på jobbet- viltskavsgryta. På skav,morötter, lök, enbär, svamp, grädde och lingon.

Jag kryddade med "skogiga" smaker som tomjan, rosmarin, mejram och faktiskt lite vitlök. Gott!

söndag, september 25, 2011

Dessert till flickvän - creme brûlée

Ni vet hur det är ibland? Man får över lite här och lite där? Som vaniljsås, från att man gjort äppelpaj? Den innehåller ju ägg och vanilj och grädde, liksom basen till en creme brulee, så jag rörde helt enkelt sonika i ett ägg till och bakade av i ugnen. Hade inte sådär balla formar som jag har hemma, så det fick bli i ett par espressokoppar i stället. Och så på med socker. Och brännas av i ugnen i stället för med sådan där cool blåslampa jag har hemma. Men det blev rätt bra ändå!

Creme brulee görs typ såhär:

1 äggula per person
1 dl grädde per person
1 vaniljstång till typ 4-8 port.
½ msk strösocker per portion.

Får skjuda ihop under kraftig omvispning. Smeten hälls sedan över i lämpliga formar (eller kaffekoppar) som får stå i ett litet vattenbad, där vattnet är lika djupt som smeten hälls upp i formarna. In i ugn på 180 grader i 40 minuter till en timma och baka av.
Ut med formarna. Låt dem svalna.
Före servering - pudra med socker som bränns av med köksblåslampa eller ställ formarna i ugnen igen, högst upp med "grill" på elementet. Det tar några minuter, bara, tills sockret är smält och ger en vacker yta!

Svennedessert - äppelpaj

Världens enklaste. Och godaste. En smulpaj av några äpplen som höll på att bli gamla. Dessa skäres i bitar och läggs i smord form. Täcks med socker, kanel, kryddnejlika, ingefära och muskot. Sedan på med lite margarin eller smör (jag tog mjölkfritt margarin, eftersom lilleman skulle äta.

Och såhär vackert (och gott) blev det.

lördag, september 24, 2011

Sne

Ibland - i mitt jobb - blir man sne. Som när det är trubbel med en viss leverantör. Det händer rätt ofta. Ibland kommer inte grejerna vi beställt. Ibland kommer fel grejer. Ibland kommer grejerna som ska till en annan skola.

Ibland kommer grejerna, fast som den här veckan - på en omöjlig bur, som är helt knasig att packa upp, just för att den är - sne...

Att ätas eller ätas - skrämmande gott

Eller vad sägs om de här bakverken?

fredag, september 23, 2011

Slottsgurka

Det går ju inte att servera köttfärslimpa utan slottsgurka! Faktum är att det nästan inte går att servera någon gammaldags husmanskost alls utan de här små söta, ättiksstinna gurkorna!

Först måste det till en inläggningslag:

En del ättika
Två delar socker
Tre delar vatten
Salt och vitpeppar efter behag.

Koka upp lagen under vispning så att sockret löser sig. Låt sedan stå svalt att kallna ordentligt.

Hacka ned bladpersilja, ungefär hälften av volymen av ättikan.

Skiva gurka tunt, med kniv, på mandolin, eller i skärmaskin, eller använd en osthyvel. Lägg i lagen.
Låt stå över natten.

Dagens vegetariska - veg. Nasi goreng

1 del kokt långkornigt ris.
1 del wokgrönsaker

Steks på hög temperatur i olja.
Smaksätt med vitlök, ingefära, salt, lime och röd currypasta. Snabbt och gott!

Fruktfat till gästerna

Skrev ju i förra posten att vi hade gäster idag, och till deras välkomstmingel hade jag gjort i ordning några fruktfat...

Köttfärslimpa

Har gjort köttfärslimpa på jobbet idag. En helt vanlig, osexig, helt opimpad köttfärslimpa med gräddsås och potatis. Och slottsgurka. Och så lingon förstås.


Inte så många barn hade ätit det förr, så det kändes lite experimentellt. Och det kräver ju ett visst mått av äventyrlighet av barnen att våga prova. Men det verkar ha gått hem.

Vi hade också besök idag, av representanter från SIDA, från alla världens hörn, som nu bevistade vår skola. Och "min" matsal. Skoj, för man får verkligen möjlighet att visa vad svensk skolmat kan vara. Och lite av skillnaderna att "ha mattanter" i köket och att ha en professionell kockbrigad!

Jag ska skriva mer om det sen, men kort sagt: det har varit en bra och rolig dag idag! Då min chef stod och skar köttfärslimpa fick jag göra allt "pillet". Allt det där andra - som att laga vegetarisk mat, göra såser och tillbehör. Att skära upp och fixa till fruktfat åt gästerna... Kort sagt - roliga och omväxlande småjobb som måste till en sån här dag.

En bra dag, således.

Och köttfärslimpan blev god.

torsdag, september 22, 2011

Dagens roligaste...

Dagens roligaste bild kommer från skyltat.se

Skrattade gott. (no pun intended)

Tom kha gai, har jag lärt mig att det heter

Thailändsk kycklingsoppa. Med grön curry, kokosmjölk och grönsaker.

Torsdag är soppdag på jobbet. Och i grundskolan kan man faktiskt, till skillnad från t.ex. Den förskola jag jobbade, laga och servera soppa. Bara fantasin sätter gränser.

Så idag hade min chef skrivit tom kha gai på menyn - och vår planeringswhiteboard. Gissa om jag fick gå och kolla några gånger på den vad det egentligen var jag lagade?

Bra, gick det, i alla fall!

Och även barnen lärde sig.

- tom... Tom kakaka... Tom kha gai..., hördes i matkön. Mysigt.

Och populärt. Nästan 200 liter soppa gick åt! 70 kg kyckling, lite drygt... 30 l kokosmjölk... Nära på 2 kg (!) grön currypasta... Det märks att man lagar mat till många, numer!

onsdag, september 21, 2011

Rasistisk mat?

Läser i tidningar om att fazers gamla klassiska godis Kina anses stötande. Bilden av kinesen på förpackningen kan upplevas som stereotyp och fördomsfull.

Jag vill inte bagatellisera problematiken men undrar nu när andra folkgrupper kommer känna sig kränkta av förpackningsillustratuiner? Och vilka som blott först? Dalmasar som rasar över hur de porträtteras på leksandsknäcke? Kockar som ilskas över den mustashprydde, korpulente mannen på kockens kryddor?

Lyxonsdag med snabbdessert

Ibland måste det till ett litet mellanmål här hemma, mellan det att man hämtat trollen och att vi ska äta. Eller efter maten, som dessert. Jag äter själv gärna kräm och har det därför nästan jämt i kylen. Ibland har jag spraygrädde. Ibland mandelbiskvier eller torkad frukt.

Idag blev desserten såhär lyxig, med jordgubbskräm, äppeltärningar,, russin, mandelbiskvier och grädde. Lyxonsdag med snabbdessert

En dag med fiskpinnar

Har försökt trixa med fisk i alla dess former på jobbet. Ibland går det bra, ibland sämre, men när jag frågar barnen vad de vill ha för fisk blir svaret alltid det samma: - fiskpinnar! Så idag blev det fiskpinnar.

Det är en sådan där dag man helst vill glömma, inte för att fiskpinnar är jobbigt eller så, utan mest för att det är så tråkigt.

Nåväl, man får ha tråkiga dagar på jobbet ibland och då får man försöka göra det bästa av situationen. som att i alla fall göra god remouladsås:

2dl majonnäs, gärna hemslagen
1dl crème fraîche
1 tsk gul curry, typ Madras.
1 tsk lökpulver
1/2 dl bostongurka
1 msk slotts chilisås
2 tsk salt
Möjligen lite citron

Vispa ihop och låt stå en timma före servering.

måndag, september 19, 2011

Päronkräm

Höst. Skördetid. Blomningens vår och sommar har övergått i något mer moget. Erfaret. Smak och doftrikt. Fruktigt.

I affären är det extrapriser på alla frukter och bär. Som päron. Pellis hade några över som började bli sådär i färg och konsistens. Perfekta för krämkok!

8st päron, skalade, i bitar.
1/2 dl socker
2 dl vatten
Redning på 1 dl potatismjöl och 1 1/2 dl vatten.

Koka ihop päron och vatten.
Smaksätt med socker
Red under kraftig vispning.
Smaka av. Tillsätt möjligen lite äppeljuicekoncentrat .

söndag, september 18, 2011

Inspiration på en handduk

Min onda tvilling har en gång skrivit en sång på det gamla ordspråket "if life gives you lemons - go make a lemonade", appropå det där med att saker har en tendens att riktigt bli som man tänkt sig. Och att man då kan få råd som "att se en lösning i ett problem" av folk. Eller att "efter regn kommer solsken".

Just nu är mitt liv lite sådär - inte riktigt vad jag tänkt mig - och jag är lite skör. Känner mig stressad och ledsen och har dåligt samvete för att jag inte hinner med allt jag föresatt mig.

Hittade så - i en rolig butik i Forum, den här lilla kökshanddukten, som jag tyckte var så fin och mysig att jag bara var tvungen att köpa hem den. Och blir - förstås - lycklig och får ett leende på läpparna, varje gång jag ser den!

För visst är det så? Ibland behöver man någon som säger åt en att bita ihop. Att fokusera. Och göra det man ska. T.ex. i köket.

Söndagslunch = rester

Gjorde för länge sen en "mysmiddag" med hummer till flickvännen (och en av sönerna, som händelsevis var hemma). De hade aldrig prövat hummer förr. Någon dag senare blev det betydligt enklare mat - stuvad svamp på rostat bröd.

Och ytterligare någon dag senare blev det vad alla äter, sådär på söndagen, när man inte riktigt har ork och tid att göra stordåd i köket...

Rester...

Sommarmacka med bäst-före-datum?

I sommarens sista sköra dagar noterar jag hur det blir kallare ute. Hur löven får färg för att sedan falla av. Hur dofterna blir mer höstligt myskaktiga i stället för som av somrigt nyslaget gröngräs.

Grillsäsongen är över och de där roliga "laga-mat-utomhus-projekten" börjar avta. Jag flyttar in om kvällarna. Myser i mörkret.

Hittar en bit halloumi, från den gågna grillsäsongen i kylen. Datumet har nästan gått ut. Men jag känner ett sting av nostalgi och känner att jag måste använda den där haloumin. För att ta tillvara sommaren. Att liksom använda upp även sommaren innan bäst-före-datumet gått ut.

Haloumin steks snabbt i min stekpanna, i lite olja. På med kryddor. Och tillsammans med övriga rester får den bli kvällens kvällsmacka att minnas sommaren 2011 med.

Uppdatering av bloggen

Det händer inte så mycket på bloggen, som ni kanske märkt. Det har ingenting med Er att göra. Jag har bara, på mitt nya jobb, lite mycket att göra, såhär i början. Har ju barit anställd i typ en månad nu och det är mycket nytt att lära sig. Det - och lite ommöblering i personalstyrkan - gör att det är lite svårt att få tid att blogga.

Det betyder inte att jag inte vill. Eller att jag inte skriver. Bara att inläggen jag skriver blir rätt fragmenterade. Jag skriver ett halvt inlägg här och ett halvt inlägg där. Och det blir sällan bra, så jag publicerar alltmer sällan.

Men för Er som undrar - jag mår bra. Och ryktena om min död är betydligt överdrivna, som det brukar heta. Har börjat städa upp i min inläggslista här, i bloggen, och kommer under de närmaste dagarna att försöka publicera några gamla inlägg som jag sugit på ett tag.

Inlägg som jag hoppas är läsvärda. Och sen - någon gång - när jag har tid kommer jag tillbaka med full kraft och slår världen med häpnad igen! :-) Under tiden får ni inte bli överraskade om det kommer ett och annat gästinlägg från någon gästbloggare, här på bloggen.

Har pratat med några gamla kompisar och hoppas att någon, eller några, av dem kan hjälpa mig att producera nytt, spännande material här, ett tag.

Så håll ut. Det blir bättre. Så småningom.

Tex-mex med veg.

Flickvän ens äldsta ringde sin äldre halvbror igår och stämde träff. Han kom förbi och vi bestämde oss för "något texmex" när även halvbrorsans flickvän skulle komma.

Ett litet problem uppstår: jag är varken någon expert på tex-mex eller vegetariskt.

Vad göra?!

Det fick bli en liten buffe' med vitlöksoljemarinerade stora vita bönor, kokta majskolvar, ostspäckade chili och oliver - som jag köpte färdiga - gul chili, färsk hemgjord salsa, god hemgjord guacamole och andra tillbehör (vi som äter kött fick t.ex. kycklingfärs) för att göra sig en god nachotallrik.

Det blev oväntat bra. :-)

torsdag, september 08, 2011

Köttsoppa... med libsticka (som sig bör)


- Vad sade du att det hette sade du?
- Libbsticka.
- Vad är det?
- En ört. Ser ut ungefär som koriander, eller bladpersilja, men med lite spetsigare blad. Och smakar typ selleri-aktigt. Man har det i köttsoppa...
- Har jag aldrig hört talas om? Har vi det i sortimentsprislistan?

...

Samtalet med vår grönsakshandlare. Libbsticka är tydligen ett mysterium. Men samtidigt - en nästintill nödvändig ingrediens i köttsoppa. Tycker jag. Idag har jag gjort köttsoppa. Typ 220 liter. På 80 kg högrev. Och kanske 60-70 kg grönsaker. Och några liter vitt vin. Och libbsticka!

Det blev bra. Och poppis.

måndag, september 05, 2011

whiskyglacerad fläskytterfilé

Glaze till typ 500g fläskytterfilé

2 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
2-3 finhackade vitlöksklyftor
½ tsk rosmarin
½ tsk timjan
1 krm ingefära - granulerad
½ krm sambal oelek
½ msk kinesisk soja
½ dl olivolja
4 cl whisky el 1 msk saturnus whiskyessens

Rör ihop alla ingredienser i en skål. Det skall bli en slät, rätt oljig, lättflytande smet.

Köttet:

Putsa från hinnor och fett.
Bryn köttet helt - i stekpanna med lite smör och rapsolja.
Salta och peppra.
Lägg över köttet på en plåt eller i en ugnsfast form smord med olja. Pensla med glazen.
Stek i ugnen på 150 grader tills kärntemperaturen är typ 70 grader. Det tar typ 40 minuter till en timma, ungefär.
Spar glaze som blivit över. Koka sås på den. Späd med lite buljong på en grönsaksbuljongtärning och red av såsen lite. Montera med smör.

Jag - en gubbjävel

Jobbar ju på skola numer. Riktigt skoj. Jag trivs som fisken i vattnet. Det är nära hem, bra tider och som alltid - roligt att laga mat till barn. I mina arbetsuppgifter ingår det att laga lunch till ungefär 1000 personer om dagen. Samt mellanmål till ungefär 250 st. av dem. De yngsta. Barn i förskola och på fritids.

Idag stod jag i disken på eftermiddagen och tog emot disk från mellanmålet. Då märker jag att flera åttor och nior kommer med halvdruckna mjölkglas och munnen full av limpsmörgås. Jag frågar lite försynt genom diskluckan:

"Hörru - grabben - är inte du lite gammal för att äta mellis i matsalen nu?"

Varpå jag får svaret:

"Gubbjävel!"

Idag har det varit skolfotografering. Fotografen frågade oss vad vi hette och hade för arbetstitel, för att skriva in i skolkatalogen. Jag sade vid fotograferingen (som var på morgonen) "Jesper Värn, Kock" men höll på att på eftermiddagen gå ut och ändra till "Jesper Värn, Gubbjävel". :-)

fredag, september 02, 2011

Tips - Restaurang telegraf

Var hemma med lillkillen igår. För att komma ut och göra något tog vi en liten promenad i närområdet. Lillkilen ville gå ned till vattnet och titta på båtarna. Så vi gick iväg, genom vårt lokala industriområde, genom ett litet skogsparti och så - slutligen ned till vattnet.

Där var vi fikasugna.

"Men det finns väl ingenting i det här gamla hamnområdet" hann jag tänka innan en dörr öppnades i ett gammalt hamnmagasin. Det visade sig vara vår kanske mysigaste lokala krog, här ute, och nu vill jag tipsa om den.

Restaurang Telegraf. Se till att gå dit! De ligger lite avsides, så de kan behöva lite gäster. Men maten verkar jättegod - kolla in websidan - och servicen och miljön var fullständigt fantastisk.

Dessutom hade de gott kaffe. Och äppeljuice - enligt lillkillen. :-)