onsdag, maj 27, 2009

Mitt namn i eldskrift...

Idag fick säkert alla proffs sin restaurangvärlden i brevlådan. I det här numret har jag med en krönika om hur inspirerad jag blev av Kinnas fina "I mormors skafferi" och hur jag plågade min commis och min omgivning med mina nyvunna entusiasm för inläggningar, sylt, råröror och konserveringar!

Kolla in den, om du har ett nummer!

tisdag, maj 26, 2009

Utflyttningsfest

Maj på förskola är ungefär som julbordssäsongen på en restaurang. Det är något i princip varje dag och det är långa - och bråda - dagar. Samtidigt är det väldigt roligt. Igår var det "utflyttningsfest" för de barn som fyllt sex år och som skall börja i förskoleklass på skolan i höst.

De hade själva fått välja maten - kycklingklubbor och potatisklyftor, med aîoli och kokta majskolvar.

Det är jätteroligt att kunna vara med och hjälpa till med sådana här saker - de är omväxlande och de gör jobbet variernade. Och det är ju alltid roligt med fester! På Ekbacken har man faktiskt en och annan egen festtradition: Man har julbord, påskbord, midsommarlunch. Så är det ju nobelfest, uppflyttningsfest när de yngre barnen flyttar upp på "storbarns-avdelning", vårfesten och så alltså utflyttningsfesten.

Makaroner med kokosmjölkstuvad spenat och surimi

1 gul lök
30 g smör
8 surimipinnar
300 g hackat spenat
100 g kokosmjölk
1 fiskbuljongtärning
1 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
Salt och vitpeppar

Makaroner - kokta.

Hacka löken fint och låt gå i en panna med lite smör.
När löken gått mjuk, i med spenaten i pannan.
När spenaten är mjuk, men innan den kokat ihop alldeles - slå över kokosmjölk och vit balsamvinäger.
Tillsätt fiskbuljongtärningen.
Finhacka vitlöken och låt koka med i stuvningen.
Dela surimipinnarna och låt få följa med i stuvningen.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Vänd ned stuvningen i de kokta makaronerna.

söndag, maj 24, 2009

Såhär fint har jag det i mitt kök


Chef's table - bordet i mitt kök - på Ekbacken har sett risigt ut sedan långt innan jag kom dit. Nu - med en fin vaxduk ser det ut som en bättre kvarterspizzeria! :-)

Avdelningsmöte


I fredags - då det p.g.a. "klämdag" inte var sådär jättemånga barn på jobbet - hade vi i köket "planeringstid" då vi bland annat tog oss igenom vårt egenkontrollprogram och reviderade det. Dessutom pratade vi lite om framtiden - hur hösten skall se ut och sådär.

Och då måste man ju ha sig en stärkande smoothie:

(2 st)

200g frusna hallon
½ l filmjölk
2 bananer
lite koncentrerad äppeljuice

Stavmixas
Dekorera med mynta och hallon

Salsa med goda örter

Det händer ibland på jobbet, inte minst när jag lagar mat åt våra vegetarianer, att jag rör ihop något slags salsa för att ha någon sås att lägga på tallriken.

I fredags blev det den här skönheten, och eftersom jag hade lite örter från veckan över blev det lite särskilt gott.

(4 port.)
1 burk krossade tomater
1 gul tärnad lök
1 tsk balsamvinäger
1 msk thai chili-sås
1 gul paprika i tärningar

Och så typ

1 nypa färsk finhackad persilja
1 nypa färsk finhackad grönmynta
1 nypa färsk finhackad citronmeliss
1 nypa färsk finhackad basilika

Rör om i en stor skål. Smaka av med salt.

lördag, maj 23, 2009

Är du med?

Är någon mer med i Max tävling Hamburger-SM? Givetvis är jag med. Och du borde också vara med. Du har tills på söndag att få in ditt recept. Kör hårt!

Nya boken

Det rullar på med arbetet med nya "Krubb-boken" (som även den kommer ut på Vulkan) och i veckan fick jag se det här fina förslaget på omslag.

Titeln - "Finns det någon mer mat?" är en inte helt ovanlig fråga i mitt jobbkök och boken som ju är skriven från november 2007 och fram till nu är i stor del skriven på Ekbacken, så boken kan sägas innehålla recept på "mat för barn" och omslaget har en av våra leverantörers adressetiketter för att påminna om att det är en förskola maten kommer från. Jättekul och jättefint!

Nu skall bara lite småtexter om författaren, förord, tacktexter och någon mer krönika eller vad man skall kalla det för in i boken så är den klar för korrektur och sedan kommer den ut. Någon vecka till kanske?

Vem vill ha ett recensionsex?

Att vara kock på förskola

Att vara kock på förskola är fantastiskt. Jag har skrivit det många gånger förr, men det finns så otroligt många fördelar med att arbeta på förskola. Jag skulle vilja at ALLA mina kock-kollegor någon gång fick privilegiet att få jobba på förskola ett tag. Och då gärna en förskola som min.

Bland fördelarna finns - förutom arbetstiderna (som ju är oslagbara), friheten och tempot i arbetet - kontakten man får med gästerna. Gästerna är ju framförallt barnen som går på förskolan och det är egentligen dem jag arbetar för, men jag har också en liten grupp stamgäster som jag inte så ofta skriver om - mina kollegor. Personalen på förskolan.

Att vara kock på förskola, vår arbetsplats - där vi ju tillbringar merparten av dygnets vakna timmar handlar ibland om att kunna ta hand om kollegorna för att de skall kunna ta hand om barnen. Att hjälpa någon som inte hunnit med frukost på morgonen att göra en smörgås, att ge någon som ser trött ut ett par snälla ord och kanske en frukt eller en kopp kaffe, att se till att det finns tevatten och kaffe för de som har raster, att kanske be någon provsmaka något som man tycker är gott, bara för att visa lite omsorg.

Att vara kock på förskola handlar också om att vara "chefen i köket" och köket är - precis som i alla andra sammanhang där det finns ett kök - "hemmets hjärta". Det betyder att man ibland är allas om inte psykolog eller biktfader så i alla fall kompis, kollega och - när det behövs - axel att gråta ut mot. Lite som en bartender, kanske? :-) Det är ju så att man oftast är den person som alla under en arbetsdag hinner träffa någon gång.

Och att köket alltid känns som om det är öppet. Oavsett om det är för att värma sig en kulen, mulen, gråkall dag. Om att det är för att få en smörgås, ett smakprov, en kopp kaffe eller bara en kort pratstund.

Att jobba i "hemmets hjärta" blir således ett arbete som ibland, när det görs rätt, kräver en hel del eget hjärta - engagemang både i matlagningen och i att vara en del av laget på en förskola.

Och det är världens bästa jobb!

torsdag, maj 21, 2009

Teknik

Jag älskar mitt jobb. Det är världens bästa. Jag har bra arbetstider, för att jobba i ett professionellt kök, jag får - i princip - laga den mat jag vill och jag
har en unik kontakt med mina gäster, som jag aldrig upplevt i något tidigare kök.

Ändå finns det när man tar steget från krogen till att arbeta på förskola en del av jobbet som kan bli lidande - tekniken.

Över huvud taget tror jag det handlar om volym. På krogen arbetar man ju ofta med en gäst i taget, och har kanske något hundratal gäster per kväll. I mitt "storkök" har jag tvåhundra lunch som skall vara färdiga samtidigt. Det säger sig själv att maten inte kan läggas upp på enskilda tallrikar. Det hinns helt enkelt inte med. Det gör att tekniken helt enkelt får släpa efter.

Nu, efter att ha jobbat ett par år på förskola (jag vikarierade ju i några månader 2007 på en förskola på värmdö och har sedan januari 2008 varit anställd på Ekbacken) har jag själv ibland känt att jag tappat lite av min teknik. Att jag inte längre kan göra lika snygga uppläggningar. Att känslan för detaljer blir sämre.

Samtidigt har jag lurat in min gamla commis i mitt värv. O. - som ju jobbat på krogen och som jag försökt lära små tips och tricks för att göra söta små franska upplggningar, jobbar nu hos mig i mitt storkök. Även hans teknik stagnerar. Så den här veckan har vi, under de minuter där det ibland inte händer så mycket på jobbet (när en leverantör är försenad, t.ex. och man bara står och väntar på vad som skall hända...) jobbat på vår respektive teknik.

Vi har tagit fram klämflaskor, paletter, stansringar, småknivar och liknande och fortsatt att - bara för oss själva - jobba med våra uppläggningar, finslipa och utveckla våra egna idéer om teknik.

Det har varit roligt. Och det har varit utmanande. Och det har blivit en nytändning, i alla fall för mig. Att få utmana sig själv igen. Att lika med droppar och duttar och chiffonera örter till små söta dunfjun.

O. har - hoppas jag - återigen fått lära sig något nytt och själv har jag återknutit till en del av yrket jag inte känt av på ett tag. Det har varit nyttigt och roligt och jag tackar verkligen min lyckliga stjärna för att vi haft de där minutpauserna, lite då och då, på jobbet.

Mitt jobb är verkligen världens bästa!

onsdag, maj 20, 2009

"Gul soppa"

Vi hade ett missöde med en av frysarna på jobbet i helgen och i måndags blev det att kasta mat. Rätt mycket mat. Mat som bl.a. skulle ha blivit soppa igår. Så det blev att improvisera för att få ihop något slags soppa. Som ofta, när man just improviserar, blev det ganska bra och här kommer receptet på en ny "favvissoppa" bland barnen på "min" förskola:

--

(4 port)

3-5 st stora morötter
1 gul lök
3 medelstora potatisar
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1 st grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
1 50 g basilika
1 tsk salt

Skala och hacka lök, potatis och morötter i små bitar. Lägg i en kastrull och fräs i lite olja.
När löken börjar få färg, häll på vatten och tillsätt buljongtärningen.
När soppan kokar, tillsätt creme fraiche, vitt vin och grädde. Dra ned värmen på soppan och låt puttra ihop sig i sisådär en halvtimma.
Tillsätt salt efter behag.
Finhacka basilikan och låt gå i soppan precis före servering.
Servera gärna med krutonger (det gjorde jag) och lite riven stark (parmesan?) ost.

söndag, maj 17, 2009

Gryta med korv, bönor och matvete

När man är solokvist igen, såhär på söndagkvällen får det bli något snabbt. Dessutom är det skönt om kolhydraterna ligger med i samma gryta som själva proteinerna.

Slängde några överblivna kabanossi, någon hot dog, lite vinäger, en lök, lite rostad paprika på burk, några olika sorters bönor och lite kokt matvete i en gryta tillsammans med en kycklingbuljongtärning och lite krossade tomater. Med lite basilika och oregano blev det riktigt bra!

lördag, maj 16, 2009

En festlig vecka i bilder

Den här veckan har verkligen varit festlig! I måndags, onsdags och i torsdags hade vi födelsedagskalas på jobbet, det har varit förskolans dag (i torsdags), Fruhippa och här hemma har dottern hunnit bli fem år...

Det jag tänkt allra mest på har faktiskt varit dotterns födelsedag. Dottern blev fem år i onsdags och i måndags kväll bakades det maränger. O. var hemma hos mig en sväng och hjälpte till och såhär vackra blev de äggformade små fluffighetsgodsakerna.

Dottern åt dem på onsdagen och gillade att de blev lite sega i mitten och att de var så fina i formen. Kul.




Kollegan L, som inte tål allt vi hade i veckans soppa, gav inspiration till den här lilla soppan på potatis, lök, kycklingbuljong, vitt vin och grädde. Här med kryddolja och krutonger.




Varje vecka (nästan) nu i maj har vi också ett antal "födelsedagskalas" på förskolan. Då bjuder vi på frukt som vi skär lite vackert och lägger upp på fina fat till födelsedagsbarnet. Här har O förberett fina clementiner till ett av kalasen. Det har varit tre den här veckan!


Smoothie på väg till en av födelsedagsfesterna.



Hela veckan har märkts av Fruhippan på fredagen. På torsdagen var det "förskolans dag" och förutom korv med bröd till lunch och kakbuffé med föräldrarna på eftermiddagen hann O. och jag med att göra några av rätterna till festen på fredagen. Här en av korgarna av rostad parmesan med ostcreme.


I onsdags var O. på Ikea och gjorde några schyssta inköp. Som här - till fikahörnan på Solbacken. Här är de nya snygga kopparna.


--

Tack, O. för alla fina bilder!

fredag, maj 15, 2009

Bra tips i mailen - vintips inför sommaren

Fick följande av Frk. R. med mailen härom dagen och tyckte att det var lite fnissigt:

Så här in för sommaren så kanske ett litet vintips kunna passa?
Jag som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag tänkte dela med mig av.


Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött.
De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg.
Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan
jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.
Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft

Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt

Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:
- Tack, men jag vill inte ha sex.
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ.


Lycka till med vindrickandet i sommar!

Om jag vore en legogubbe...

Är ju barnsligt nostalgiskt förtjust i Lego och hittade den här lilla leksaken på Internet. Och såhär skulle jag - som "elak köksmästare på kommunalt storkök" se ut:



Hur skulle DU se ut? Visa på din blogg! Kanske skulle vi kunna göra en blogg-lego-låda? :-)

Några rätter från "fruhippan"

På jobbet har kollegan A gift sig. Eller - alltså - hon gifte sig ju inte på jobbet (hon gifte sig faktiskt i en annan stad/by för ett par helger sedan) men "A på jobbet..." Ni hajar.

Nåväl. Det blev - med kollegorna - ingen "möhippa", så nu är det dags med "fruhippa" i stället. När det här bloginlägget publiceras pågår förmodligen fruhippan för fullt. Själv är jag inte med (jag har dottern hemma hos mig), men jag har ändå fått förmånen att vara med och sätta ihop och laga en "festlig meny". Här kommer några bilder på några av rätterna från "Fruhippan".

2 X Ost: En liten korg av rostad parmesan fylld med ostcreme smaksatt med färska örter och vitlök. Här upplagd på tallrik och dekorerad med en örtolja på olivolja på basilika, persilja, vitlök och salt.

Gratinerade greenshellmusslor: Gratinerade med örtoljan, lök och parmesan

Gubbröra på kavring: Klassisk gubbröra på skånsk kavring. Det blir nästan inte bättre!

Laxrosor: Alspånsrökt lax med ostcreme smaksatt med salt och pepparrot, på polarbröd.

Chokladmousse: All good things come to an end, som bekant. Och middagen kommer att avslutas med en god dessert - en chokladmousse smaksatt med mörkt, reducerat kaffe och rom. Vuxna smaker som passar utmärkt när man jobbar med barn hela dagarna! :-)

Och utan den här killen - O. - hade det inte gått att få ihop allt i tid. Eller i alla fall inte lika lätt. Eller i alla fall inte lika kul. Eller i alla fall inte utan att låta bli att skrika fula ord. Så ofta. I alla fall inte utan kaffe. :-)

Dagens roligaste

Dagens roligaste inlägg kommer förstås från den fantastiska Taffel-bloggen Matälskaren och Lisa Förare Winbladh som tjuvlyssnat en helt fantastisk konversation! Läs och skratta. Lysande!

torsdag, maj 14, 2009

Idolbild?

För lite sedan hade "den andra förskolan" - Solbacken - förskolan på andra sidan gatan som jag också lagar mat åt en fotograf hos sig för att ta bilder på barnen. O. såg givetvis till att bli fotograferad - tillsammans med sin gamla elaka köksmästare som ser ut att ha en död grävling på huvudet...

Nästa gång kanske vi skall försöka ta en "mer realistisk bild" på oss - men det kanske är bökigt att ta en bild på någon som stryper någon annan? :-)

Supergodis

Förra veckans fynd på hallmattan var utan tvekan Malacos nya "Gott och blandat superfrukt". "Superfrukt?" Ja - och "superbär", som Acai, granatpple, hallon och annat smått och gott. Men "super"? Ja - tydligen skall superfrukter innehålla supermycket supergod supersmak och supertrevliga supervitaminer så att de innehåller superlite socker! Supergott!

Efter att ha läst pressreleasen som skickades med godiset blir man bara så himla supertrött på allt som är så super hela tiden.

måndag, maj 11, 2009

Köksskolan i sollentuna

Har alltså haft köksskola, tillsammans med Kock-Anna i Sollentuna i helgen. "Eleverna" var ett gäng ungdomar som skall jobba i kök åt Svenska Kyrkan i sommar och tanken var att alla skulle få träffa varandra, laga lite mat och lära sig lite grunder i "såhär jobbar vi tillsammans i köket".

Eftersom vi misstänkte att just knivteknik var något vi kunde komma att behöva öva på bestämde vi oss för att göra maträtter som kräver mycket hackande. Det blev en fiskgryta med aioli (man måste ju vispa också!) och chokladmousse till dessert (vispa som sagt!)

En halvdag blev det, ungefär, i lördags, då

Här är några bilder (Tack O. - som också gick kursen - för bilderna):

Lite knivteknik. Och lite om olika knivar. Kanske den del av dagen då alla lärde sig mest, verkar det som när man läser kursutvärderingarna. Intressant, eftersom knivteknik brukar vara det första man lär sig i ett kök över huvud taget.




"Olika knivar är bra till olika saker. Fast alla går att hacka och skära med. Vilken som är bäst? Den som passar din hand."

Det viktigaste är ju som bekant inte vad man har hutan hur man använder det man har. Eller hur? :-)




Aïoli - vitlöksmajonnäs till dagens fiskgryta. Något slags boullabaise.

Givetvis med en liten tomatblomma och lite persilja på toppen. Att "lägga fint" är också viktigt!





Chokladmousse (smaksatt med apelsin och dekorerad med ett färskt myntablad) - myckat att vispa (äggulor för sig, äggvitor för sig, grädde och slutligen att vända ihop moussen) och lite pill att lägga upp, men det blev både gott och vackert!

torsdag, maj 07, 2009

Varm sallad med grillad haloumi och kryddig korv

Hittade haloumi till bra pris på min lokala coop-butik. Tillsammans med lite kabanoss och sallad blev det en väldigt snabb - och god - måltid.

tisdag, maj 05, 2009

Framgång

Vi hade APT - arbetsplatsträff - ett slags personalmöte igår, på jobbet. På våra APT brukar vi prata om hur vi skall utveckla arbetet med barnen på olika sätt. Det kan vara hur vi kan öka medinflytandet över verksamheten hos små barn, eller hur vi skall arbeta med språkutvecklingen hos barn, eller hur man skall se och/eller upptäcka barn med olika perceptionssvårigheter.

Igår handlade det om hur vi är "goda kollegor" och vi hade alla inför mötet fått i hemläxa att läsa ett kompendioum om "gott medarbetarskap". Det var väldigt roligt och utvecklande och jag lärde mig mycket.

Men så fick jag också ge ett tips till mina kollegor om hur man kan komma ur negativa tankar om arbetet och försöka hitta glädjen i att gå till jobbet:

Jag skall börja att skriva såhär: För att det här skall funka MÅSTE du göra något helt förbjudet i Sverige - du måste våga tycka att något du gör är bra. Eller i alla fall att tillåta dig att bli lite stolt över när du lyckas med något.

Förra året skrev jag i min kalender upp så fort jag gjorde något jag tyckte att jag gjorde bra. Jag gav också - faktiskt - fan i att försöka komma ihåg när jag gjorde bort mig. När jag sedan gick igenom, vid årsskiftet, hur mycket jag jobbat och vad jag hade gjort kunde jag se att jag bara ungefär tio dagar av de jag jobbat INTE hade haft någon form av framgång. Jag kunde se tillbaka på ett nästan löjligt framgångsrikt arbetsår. Och framgång peppar.

Framgång föder framgång, så att säga. Och det var oerhört peppande att läsa om allt jag klarat av! Jag var - utan tvekan (inför mig själv) Sveriges mest framgångsrike förskolekock!

Så - som ett tips, då, till alla lite till mans: bokför dina framgångar. Glöm motgångarna. Gå igenom ibland, när livet känns tungt vad du faktiskt uträttat. Och finn glädjen i att vara en del i en framgångsrik rörelse på jobbet!

--

EDIT: Såg att en annan favoritblogg skrivit om det här idag (och bättre än jag) - 090509

lördag, maj 02, 2009

Dottern och pappan lagar soppa "som i råttatouille"

Dottern och jag lagade dagens lunch tillsammans. Inspirerad av filmen "Råttatouille" från pixar, där huvudpersonerna - i en nyckelscen - lagar just soppa, blev det som dottern ville "soppa som i råttatouille". Eftersom det i filmen är en god, krämig soppa med grönsaker och pasta gjorde vi också det. Fast vi använde makaroner i stället för spaghetti, som i filmen.



Vår soppa således:

200g wokgrönsaker (wokblandning från coop extra)
1 burk (50g) majs
1 stor nypa (tsk) oregano
1 nypa (krm?) salt
1 grönsaksbuljongtärning
2 lagerblad
1 vitlökslyfta
1 nypa timjan
2 dl grädde
5 dl vatten
200 g snabbmakaroner

Kokas till soppa. Grönsakerna fräses först i lite olja i en panna.

fredag, maj 01, 2009

Fredagsmys: Dottern och pappan gör maränger


Dottern är här. Och både dottern och pappan gillar maränger. Och det är liksom ett lagom projekt att röra ihop maränger för oss; dottern är lite otålig och pappan tycker att det kanske snart kan vara dags att lägga sig. Maränger är jättelätta att göra och ett sådant där gammaldags bakprojekt man kan ägna sig åt ibland när man har ägg som börjar bli gamla.

När marängerna gått i ugnen i sisådär en timma var det dags att ta ut dem igen och kolla till dem. Och provsmaka, tyckte dottern. Så det saknas några på bilden, eftersom pappan inte hann fram med kameran i tid! Så kan det gå när man har en trött, gammal pappa!

Snabbwok

Ytterligare en sådan där "en panna - en tallrik - en person-lunch". Wokgrönsaker, lite äggnudlar, några räkor, lite surimi och så olja. Kryddat med spiskummin, gul curry, paprika, vitlök, salt och peppar. Bara liksom "tjoff" ned i en panna (orkade inte släpa fram woken idag - en är av gjutjärn, så det fick bli en sauteuse i stället) och så "paff" upp på en tallrik. Kanske 5 minuter, allt som allt.

Sjömansbiff

På jobbet försöker jag ju att - i så stor utsträckning som möjligt - laga traditionell svensk husmanskost flertalet av dagarna. Det hör liksom till att försöka föra vidare något slags Svensk mattradition till barnen. Att lära dem typiskt svenska historiska smaker.

Den här veckan har jag (bl.a.) serverat sjömansbiff, en riktig gammal klassiker.

Vanligtvis när jag lagar sjömansbiff på jobbet kan det gå lite hur som helst. Ibland går det bra och ibland äter ingen. Det är lite konstigt. Eller inte, förresten. Jag tror - kanske orättvist - att barn kanske inte så ofta äter sjömansbiff hemma längre.

Med lite gräddfil och ättiksgurka blev det emellertid rätt populärt den här gången och även om det inte var någon direkt kioskvältare var det inget fiasko heller...


--

Sjömansbiff (4 port.)

8 stora potatisar av fast sort
500 g strimlat nötytterlår
2 lökar
5 lagerblad
7 kryddpepparkorn
1 tsk salt
2 msk koncentrerad fond (mörk oxfond)
½ dl lättöl
Smör till stekning/bryning

Skala och skiva löken och lägg i en stekgryta svetta dem i smöret
Bryn köttet i smöret tillsammans med löken
Skala och skiva potatisen så tunt som möjligt.
Slå över kryddor, buljong och lättöl och låt koka ihop tills köttet är mört och potatisen mjuk.

Servera, gärna med ättiksgurka

Ode till en commis

Varning: Milt kulturellt inlägg - poesivarning utfärdas!

Jag skriver ibland dikter i huvudet. Ofta skriver jag inte ned dem alls, för de blir så pinsamma, men den här veckan har tonen mellan mig och O., som numer jobbar hos mig (han tog över min kallskänkas tjänst, då hon bestämde sig för att göra något annat med sitt liv än att skära grönsaker) den här veckan varit ovanligt uppsluppen kommer här en liten "hyllningsdikt" för att liksom förklara min kärlek till en kollega.

Som alltid när kockar är inblandade - en nypa salt är alltid gott!

--

Sjung, O skald, om hjälten från norr
Sjung om hans mod och hans dåd!
Om hans öron, om han bakom dem skulle va' torr
och hans vansinnigt kunniga råd!

Sjung, O skald, om det mod uti barm
som kocken på bilden besitter
om den vishet han bär, om den styrka i arm
som räcker till blogger och twitter!

Sjung, O skald om vishet och mod
som krävs när han i böket och stöket
tar en paus för att läsa "arts of food"
eller laga nånting uti köket

Ja, sjung, O skald, om hjältar och mat
om timjan och rosmarinknoppar
tills nån kock täpper till ditt förbenade tjat
med en korv, så att sångerna stoppar!